W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bądźmy świadomi drogi żywności od pola do stołu – drugi dzień targów Grüne Woche w Berlinie

20.01.2024

Dziś, drugiego dnia targów Grüne Woche w Berlinie, stoiska z polską żywnością odwiedzają tłumy. Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski odwiedzał polskie stoiska, promował polską żywność i rozmawiał z polskimi wystawcami. Szef resortu rolnictwa uczestniczył też dziś w uroczystości zorganizowanej z okazji 30. jubileuszu obecności województwa kujawsko-pomorskiego na targach.

Minister Czesław Siekierski przemawia podczas 30. jubileuszu obecności województwa kujawsko-pomorskiego na targach Grüne Woche w Berlinie (fot. MRiRW)

Jubileusz 30-lecia obecności województwa kujawsko-pomorskiego na Grüne Woche

Minister Siekierski podkreślił, że długoletnia obecność na berlińskich targach świadczy o tym, że rolnicy z województwa kujawsko-pomorskiego są dobrymi gospodarzami i managerami.

– Na ręce Marszałka województwa kujawsko-pomorskiego przekazuję gratulacje dla tego regionu za wieloletnią obecność i aktywność na targach w Berlinie. Rolnictwo w województwie kujawsko-pomorskim może uchodzić za wzór do naśladowania. Dziękuję Panu Marszałkowi za tworzenie dobrych warunków dla rozwoju rolnictwa w tym regionie – powiedział szef polskiego resortu rolnictwa.

Bądźmy świadomymi konsumentami

– Siadając do posiłku, nie zawsze jesteśmy świadomi, jaką drogę musiała pokonać żywność, żeby trafić od pola do stołu – począwszy od rolnika, poprzez przetwórcę, pośrednika w handlu aż do konsumenta – zauważył szef resortu rolnictwa i poinformował, że dziś odbyło się spotkanie ponad 70 ministrów ds. rolnictwa z całego świata.

– Rozmawialiśmy o globalnych wyzwaniach stojących przed rolnictwem, zwłaszcza dotyczących wyżywienia i problemu głodu. Z dostępnych danych wynika, że co dziesiąta osoba na świecie cierpi z powodu głodu. Jednocześnie w łańcuchu żywnościowym od pola do stołu ok. 30 proc. produkowanej żywności marnuje się – powiedział minister Czesław Siekierski, nawiązując do swojego dzisiejszego udziału w Globalnym Forum Żywności i Rolnictwa w Berlinie.

Minister Siekierski podkreślił, że te dwie liczby świadczą o tym, jak ważni są wszyscy uczestnicy łańcucha żywnościowego od pola do stołu.

Pozycja rolnika w łańcuchu od pola do stołu

Minister Siekierski podkreślił, że przy tworzeniu bezpieczeństwa żywnościowego ważne jest, aby wszyscy uczestnicy tego łańcucha sprawiedliwie dzielili się dochodami – rolnik, przetwórstwa i pośrednik w handlu.

– Obecnie w tym łańcuchu najsłabszym ogniwem jest rolnik. Rolnik nie ma wpływu na ceny środków produkcji oraz na ceny sprzedaży produktów konsumentowi końcowemu – zauważył minister i zaznaczył, że to musi się zmienić.

Konkurencyjność polskiego rolnictwa

– W tym roku mija 20 lat obecności Polski w Unii Europejskiej. Zmiany odczuwamy we wszystkich dziedzinach naszego życia. W rolnictwie innowacje są szczególnie widoczne. Nasze rolnictwo jest konkurencyjne, także wobec rolnictwa niemieckiego, o czym może świadczyć zainteresowanie polską żywnością na targach Zielony Tydzień. To zasługa polskich rolników – podsumował polskie wystąpienie na Grüne Woche minister Siekierski.

Zdjęcia (9)

{"register":{"columns":[]}}