W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bitwa Regionów w województwie mazowieckim: budujmy wspólnotę

16.10.2022

Z udziałem wicepremiera, ministra rolnictwa i rozwoju wsi Henryka Kowalczyka oraz władz samorządowych i przedstawicieli instytucji obsługujących rolnictwo w Winnicy odbył się II etap konkursu kulinarnego Bitwa Regionów województwa mazowieckiego.

foto główne

Rozwój kół gospodyń wiejskich

– Powstawanie kół gospodyń wiejskich to możliwość tworzenia wspólnoty, którą kiedyś budowały wspólne prace polowe – zwrócił uwagę wicepremier Henryk Kowalczyk, dodając, że najważniejsze jest spotkanie z żywym człowiekiem.

Jak podkreślił szef resortu rozwój i powstawanie kół gospodyń wiejskich jest odpowiedzią na potrzebę budowania wspólnoty, poprzez wspólną pracę i działanie.

– Po przyjęciu nowych, znacznie prostszych i korzystniejszych przepisów prawnych, nastąpił prawdziwy „wysyp” kół gospodyń wiejskich, których jest już ponad 11 tysięcy z liczbą osób niespełna pół miliona – dodał wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk.

Jakość polskiej żywności

– Polska żywność jest najlepsza w Europie, najlepsza na świecie – stwierdził szef resortu rolnictwa.

– Tym bardziej, że ta żywność jest jeszcze przygotowana przy pomocy tradycyjnych receptur kulinarnych i przez tak doświadczone panie i panów z kół gospodyń wiejskich, jak obecni tutaj, wszak panowie też są członkami KGW – dodał szef resortu rolnictwa.

Wicepremier podkreślił jednocześnie znaczenie konkursu „Bitwa Regionów” dla wzmocnienia kół gospodyń wiejskich i polskich tradycji.

– To bardzo ważne, że już na etapie powiatowym prezentowane są charakterystyczne dla danego miejsca dania, ale dopiero na etapie wojewódzkim widać pełne bogactwo regionów – stwierdził szef resortu rolnictwa.

Wicepremier Henryk Kowalczyk przypomniał, że przed nami jest jeszcze wielki finał „Bitwy Regionów” po zakończeniu wszystkich bitew drugiego, czyli wojewódzkiego etapu konkursu.

Finał w województwie mazowieckim

Do rywalizacji w Winnicy przystąpiło 29 kół gospodyń wiejskich z województwa mazowieckiego, które zwyciężyły wcześniej w zmaganiach powiatowych. Oto pełna lista KGW i nazwy przygotowanych przez nie potraw:

KGW w Melanowie “Melanowianki” – polędwiczka wieprzowa saute z sosem śliwkowo-cynamonowym serwowana z kaszotto warzywnym;

KGW “GÓRNIANKI” w Bieszkowie Górnym – pieczona kaczka w dyni i buraczkach;

KGW w Leszczydole Starym – pyzy tarte nadziewane;

KGW w Karwaczu – “Król Karwacza”;

KGW w Bobinie Wielkim – gulasz z wyrazistym smakiem lasu podany z kaszą gryczaną i buraczkami oraz kompotem z owoców leśnych;

KGW w Borowicach ,,Wesołe Babeczki ” – borowicki bigos na gęsinie;

KGW w Ruskowie Ruskowianki – nadbużański zawijaniec weselny;

KGW Nie ma lipy w Gzowicach – zawijaniec z kaszą gryczaną i grzybami;

KGW w Sikorach – klepace;

KGW ,,Babeczki z Rybna” – zupa jabłkowo-chrzanowa z chipsami z kiełbasy regionalnej

KGW w Chmielewie Aktywne Kobiety – chłopskie jadło po chmielewsku, czyli duszone żeberka po wiejsku z kładziokami i surówką;

KGW w Zabielu – zupa z lebiody (komosy) z pampuchem drożdżowym gotowanym z nadzieniem serowym;

KGW Dziarskie Babki Kocerany – “Czarne na białym” czyli białe kluchy pod sosem żołądkowym przygotowanym na jabłkach i miodzie;

KGW w Sobieniach Biskupich – żur;

KGW „Malinowe Usta” Kęczewo – marchwianka z zacierkami po kęczewsku;

KGW Borek Czarniński – Leśne szaleństwo – pierogi z kurkami;

KGW w Majdanie – pyza wędrowniczka;

KGW  Przeradz Wielki – kaczka pieczona;

KGW w Pniewie “Pniewianki” – kotlety z kaszy gryczanej z grzybami;

KGW „Dwórki Heleny” w Helenowie - zupa gołąbkowa;

KGW „Zofianka” Żeleźniki – baba ziemniaczana z boczkiem, polana sosem kurkowym w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty, podana na liściach babki lancetowatej;

KGW w Chmielewie – kaczka pieczona podawana z domowym sosem wiśniowym;

KGW “Teraz My” – pierogi z kapustą i ziemniakami;

KGW „Koziczki” Budy Kozickie – poezja tradycji i natury;

KGW w Radomce “Radomianki” – ziemniaki po chłopsku pod pierzynką z kiszoną kapustą;

KGW Szapsk „My kobiety” – szapska kaczka dziwaczka;

KGW Sokulanka – placki buraczane cukrowe i ćwikłowe popijane kiszoną herbatą na soku z brzozy;

KGW Skubianka - Zegrzyński pieróg - drożdżowe pierogi nadziewane rybą, pieczoną w maślanej pierzynce z pora i koperku z dodatkiem sosów: jogurtowo-cytrynowego i paprykowo-migdałowego;

KGW Po sąsiedzku w Białyszewie – frykadelki ziemniaczane z mięsnym farszem, puree z selera i sałatką z kiszonych ogórków.

I miejsce zdobyło KGW w Pniewie „Pniewianki”.

II miejsce zdobyło KGW w Zabielu.

III miejsce zdobyło KGW w Ruskowie Ruskowianki.

Nagrody i wyróżnienia wręczał wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk.

Zdjęcia (30)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
18.10.2022 12:28 Iwona Chromiak
Pierwsza publikacja:
16.10.2022 21:00 Katarzyna Przybyszewska
{"register":{"columns":[]}}