W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bitwa Regionów w województwie podlaskim

23.10.2022

Z udziałem sekretarza stanu Lecha Kołakowskiego odbył się w podlaskiej Rudce kolejny półfinał konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich Bitwa Regionów.

GŁÓWNE

Rozwój Kół Gospodyń Wiejskich

Wiceminister Lech Kołakowski, otwierając półfinał konkursu kulinarnego Bitwa Regionów w podlaskiej Rudce, podkreślił, że wprowadzenie przez polski rząd nowych przepisów było impulsem do dynamicznego rozwoju i przyrostu liczby Kół. Obecnie Kół Gospodyń Wiejskich jest już ponad 11 tys., a osób w nich działających – prawie pół miliona.

Kuchnia Podlasia

Województwo podlaskie obejmuje zróżnicowane regiony, gdzie przenikają się kultury i tradycje kulinarne. Kuchnia Podlasia to bogactwo smaków dzięki różnym wpływom, m.in. litewskim czy tatarskim. Jednocześnie tereny te są często nazywane zielonymi płucami Polski.

Lista Kół rywalizujących w II półfinale Bitwy Regionów

Do rywalizacji w Rudce przystąpiło 13 Kół Gospodyń Wiejskich z województwa podlaskiego, które zwyciężyły wcześniej w zmaganiach powiatowych. Oto ich pełna lista oraz nazwy przygotowanych przez nie potraw:

  • KGW Rakowianki w Rakówku – kiszka ziemniaczana;
  • KGW w Pieńczykowie – babka ziemniaczana;
  • KGW w Przystawańcach – KLECKYNĖ (czyli tradycyjne litewskie kluski);
  • KGW Kobylińskie Maczki – pijak w słoninie;
  • KGW w Karakulach – salceson „Babuni” pieczony z podrobów;
  • KGW Nadbużanki w Mielniku – talarki z Buga;
  • KGW „BONA” w Brańsku – ossobuco z rogacza pieczone w sosie czosnkowo-jałowcowym na runie leśnym z ziemniaczkami;
  • KGW Dobry Las – Gulon z Jełożec;
  • KGW w Narwi – Babka „Hopka”;
  • KGW w Szczodruchach – chłopskie roladki wołowe;
  • KGW „Zabielanki” w Zabielu – faszerowany szczupak z Biebrzy w lekkiej galaretce podany z sosem tatarskim;
  • KGW w Szczebrze – soczewiaki;
  • KGW w Rogienicach Wielkich – babka ziemniaczana.

Laureaci półfinału w Rudce

  • I miejsce zdobyło KGW ,,Zabielanki" w Zabielu z daniem: faszerowany szczupak z Biebrzy w lekkiej galaretce podany z sosem tatarskim.
  • II miejsce zdobyło KGW Rakowianki w Rakówku z daniem: kiszka ziemniaczana.
  • III miejsce zdobyło KGW w Przystawańcach z daniem: KLECKYNĖ;
  • Wyróżnienie zdobyło KGW w Narwi z daniem: Babka „Hopka”.

Nagrody i wyróżnienia wręczył wiceminister Lech Kołakowski. Zwycięzcy etapu wojewódzkiego wezmą udział w ogólnopolskim finale Bitwy Regionów.

Zdjęcia (18)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
24.10.2022 13:33 Katarzyna Przybyszewska
Pierwsza publikacja:
24.10.2022 12:44 Katarzyna Przybyszewska
{"register":{"columns":[]}}