Branżowe Centrum Umiejętności już otwarte
25.06.2025
Na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Stanisława Reymonta w Sokołowie Podlaskim, odbyło się uroczyste otwarcie Branżowego Centrum Umiejętności specjalizującego się w kształceniu przyszłych specjalistów w dziedzinie przetwórstwa mięsa. W wydarzeniu wziął udział dyrektor generalny w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Bogusław Wijatyk.
Branżowe Centrum Umiejętności (BCU) w Sokołowie Podlaskim to jedyna placówka edukacyjna tego typu w Polsce, specjalizująca się w dziedzinie przetwórstwa mięsa. To nowoczesny obiekt w pełni wyposażony w laboratoria mikrobiologiczne i chemiczne, miejsca nauki praktycznej , sale komputerowe i egzaminacyjne, a także sale z goglami VR.
Centrum zostało sfinansowane w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności, jako projekt realizujący koncepcję centrów doskonałości zawodowej. Całość inwestycji wyniosła 14 mln zł, z czego ponad 11,5 mln pochodziło z Krajowego Planu Odbudowy. Projekt został zrealizowany w partnerstwie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Unią Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego oraz Business Consulting Group. Obecnie finalizowane jest wpisanie BCU do rejestru szkół i placówek.
Obszary działalności Centrum
BCU będzie przede wszystkim miejscem kształcenia przyszłej kadry branży przetwórstwa mięsnego oraz, dzięki zaangażowaniu różnych branż, projekt połączy biznes z edukacją zawodową i zapewni trwałą współpracę pomiędzy branżami, szkołami branżowymi i uczelniami.
Funkcjonowanie Centrum będzie się skupiać wokół czterech obszarów:
- edukacyjno-szkoleniowym;
- integrująco-wspierającym;
- innowacyjno-rozwojowym;
- doradczo-promocyjnym.
Uczestnicy wydarzenia
W uroczystym otwarciu wzięli również udział: dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Sokołowie Podlaskim Sławomir Wróblewski, dyrektor Gabinetu Politycznego Ministra Edukacji Narodowej Ada Guźniczak, zastępca dyrektora Departamentu Oświaty i Polityki Społecznej w MRiRW Monika Lewandowska oraz przedstawiciele Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego i Business Consulting Group.