W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Chleb staropolski – chleb żytni

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-09-28 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. podlaskim.

Wygląd:

Bochenki chleba dobrze wyrośnięte, o dużej objętości, bardzo dobrze wypieczone, na przekroju widoczna duża porowatość miękiszu.

Kształt:

Kształt bochenka nadany formą, zbliżony do prostopadłościanu. Kształt kromki chleba prostokątny.

Rozmiar:

Bochenki chleba o masie netto 700g.

Barwa:

Barwa skórki jasnobrązowa do brązowej. Na przekroju miękisz o barwie szaro-słomkowej, z połyskiem.

Konsystencja:

Miękisz elastyczny, o równomiernej porowatości, wilgotny w dotyku, o dobrej krajalności.

Smak:

Aromatyczny, typowy dla chleba żytniego, dobrze wypieczonego.

Dodatkowe Informacje:

Chleb staropolski długo zachowuje świeżość, przez okres 4 dni, poprzez dodatek przetworów ziemniaczanych.

Tradycja:

Chleb staropolski produkowany tradycyjną metodą fermentacji wielofazowej, z użyciem naturalnego zaczątku. Czas fermentacji trwa 10-12 godzin. Własna receptura została opracowana i wprowadzona do produkcji w Piekarni PSS „Społem” w roku 1978, na podstawie informacji o sposobie produkcji i stosowanych surowcach, uzyskanej od mieszkanek wsi Nowiny k/Knyszyna (lata 1956-60). Chleb staropolski uzyskał pozytywną opinie i atest Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego. Na powyższy chleb opracowano własną, zakładowa normę ZN-78/CZSS/I w roku 1978. W roku 1979 wydano normę branżową BN-79/8071-10 autorstwa pracowników „Społem” w Białymstoku.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
17.07.2018 10:58 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
17.07.2018 10:58 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}