Chronione Oznaczenie Geograficzne - ChOG
Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oznacza nazwę produktu pochodzącego z określonego regionu, miejsca lub kraju, którego jakość, renoma lub inne cechy charakterystyczne są wynikiem danego pochodzenia geograficznego. Chronione Oznaczenie Geograficzne odnosi się do obszaru geograficznego, na którym odbywa się co najmniej jeden z etapów produkcji danego wyrobu. Obecnie jako ChOG zarejestrowanych zostało 26 polskich produktów rolnych i środków spożywczych.
| Nr | Nazwa produktu |
|---|---|
| 1 | Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich |
| 2 | Rogal świętomarciński |
| 3 | Wielkopolski ser smażony |
| 4 | Andruty kaliskie |
| 5 | Truskawka kaszubska |
| 6 | Fasola korczyńska |
| 7 | Miód kurpiowski |
| 8 | Suska sechlońska |
| 9 | Kiełbasa lisiecka |
| 10 | Obwarzanek krakowski |
| 11 | Śliwka szydłowska |
| 12 | Jabłka łąckie |
| 13 | Chleb prądnicki |
| 14 | Miód drahimski |
| 15 | Kołocz śląski / kołacz śląski |
| 16 | Jabłka grójeckie |
| 17 | Ser koryciński swojski |
| 18 | Jagnięcina podhalańska |
| 19 | Cebularz lubelski |
| 20 | Krupnioki śląskie |
| 21 | Kiełbasa biała parzona wielkopolska |
| 22 | Kiełbasa piaszczańska |
| 23 | Czosnek galicyjski |
| 24 | Podpiwek kujawski |
| 25 | Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły |
| 26 | Wędzone jabłko sechlońskie |