W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ciekawe wydarzenia w Minikowie

20.09.2021

Z udziałem podsekretarza stanu Ryszarda Kamińskiego w ostatnią niedzielę odbyło się szereg ciekawych wydarzeń w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie. – Tego typu wydarzenia stwarzają podstawę do tego, aby współpraca doradztwa z rolnikami była trwała i stwarzała podstawy do poprawy opłacalności produkcji rolniczej – podkreślił wiceminister.

Zdjęcie wspólne Podsekretarza stanu R. Kamińskiego wraz z laureatami konkursu.

Wydarzenia zostały zorganizowane: w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej  oraz na polach doświadczalnych i wystawowych Ośrodka w Minikowie pod hasłem „Barwy Lata Jesienią w Ogrodzie”.

Wiceminister Ryszard Kamiński uczestniczył w konferencjach, otwarciu poszczególnych wydarzeń oraz wręczaniu nagród dla finalistów.

Dzień Kukurydzy, Soi, Buraka cukrowego i Ziemniaka

Jest to jesienna odsłona Krajowych Dni Pola Minikowo 2021. Na kolekcji odmian zlokalizowanej w Minikowie prezentowany jest potencjał odmian roślin późno schodzących z pola. Odwiedzający wydarzenie mogli obserwować pokaz zbioru kukurydzy na kiszonkę oraz zwiedzać bogatą kolekcję: 115 odmian kukurydzy prezentowanych przez 19 firm; 30 odmian  ziemniaka prezentowanych przez 6 firm; 21 odmian buraka cukrowego prezentowanych przez 7 firm; 13 odmian soi prezentowanych przez 6 firm.

Konkurs na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne

Konkurs ma na celu prezentację dobrych praktyk i rozwiązań stosowanych w gospodarstwach ekologicznych. Służy promocji rolnictwa ekologicznego, które ma ogromne znaczenie nie tylko dla konsumentów, którzy coraz częściej sięgają po produkty ekologiczne, ale również dla ochrony środowiska, gdyż rolnictwo ekologiczne jest najbardziej przyjaznym systemem produkcji rolnej dla środowiska.

Konkurs AGROLIGA 2021 - etap wojewódzki

To prestiżowe przedsięwzięcie ma ogromne znaczenie w upowszechnianiu przedsiębiorczości
i nowoczesnych technologii produkcyjnych w rolnictwie. Konkurs AGROLIGA pozwala na prezentację dorobku rolnictwa i firm funkcjonujących w tym obszarze. Laureatami wojewódzkimi są rolnicy i przedstawiciele agro-przedsiębiorstw, którzy wyróżniają się osiąganymi efektami technologicznymi i ekonomicznymi, rozwijają swą działalność przy pomocy funduszy unijnych oraz wykazują zaangażowanie w życie lokalnej społeczności.

XX jubileuszowa edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów

Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od wielu lat wytwarzanych tymi samymi metodami, według tych samych receptur.

W konkursie wzięli udział producenci żywności, w szczególności rolnicy, którzy prowadzą rolniczy handel detaliczny (RHD), oraz działalność marginalną, lokalną, ograniczoną (MLO), restauratorzy, gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz pasjonaci kuchni tradycyjnej i regionalnej.

Święto Ziemniaka

Wydarzenie to jest swego rodzaju realizacją strategii „Od pola do stołu” w ramach Krajowych Dni Pola w Minikowie. 6 firm hodowlanych prezentuje łącznie 30 odmian ziemniaka. Odmiany  można zwiedzać na kolekcji i porównywać między sobą oceniając potencjał hodowlany każdej z nich.

Konkurs „Najsmaczniejsza odmiana ziemniaka”

Celem konkursu jest wyłonienie najsmaczniejszej w opinii konsumentów – odmiany ziemniaka zgłoszonej przez Hodowców odmian biorących udział w Krajowych Dniach Pola Minikowo 2021.

Konkurs  „Ziemniak w tradycji Kujaw i Pomorza”

To konkurs kierowany m.in. do Kół Gospodyń Wiejskich oraz lokalnych i regionalnych wytwórców i producentów żywności. Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych, lokalnych i tradycyjnych produktów i potraw wytworzonych z wykorzystaniem ziemniaka oraz upowszechnianie wiedzy o regionalnych, lokalnych i tradycyjnych potrawach i produktach.

Zdjęcia (5)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
21.09.2021 12:21 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
21.09.2021 12:13 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}