W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Debata o polskiej żywności

29.11.2022

Sekretarz stanu Rafał Romanowski uczestniczył wczoraj w debacie, która została zorganizowana przez wydawcę Gazety Polskiej oraz portalu niezalezna.pl – pn. „Polscy Czempioni Narodowi”, w panelu dotyczącym bezpieczeństwa i jakości żywności.

Sekretarz stanu Rafał Romanowski uczestniczył wczoraj w debacie, która została zorganizowana przez wydawcę Gazety Polskiej

Bezpieczeństwo i Jakość Żywności

Sekretarz stanu Rafał Romanowski zwrócił uwagę, że nie tylko w Polsce i w Unii Europejskiej, ale także w innych rozwiniętych częściach świata rolnictwo jest wspierane przez rządy.

– Chodzi o zapewnienie obywatelom bezpieczeństwa żywnościowego – podkreślił wiceminister.

– Jako członek UE dbamy także o to, aby żywność była jak najwyższej jakości i mniej przetworzona. To jeden z priorytetów naszego rządu – dodał sekretarz stanu.

Wiceminister podkreślił przy tym, że ten cel jest zgodny z celami, które legły u podstaw Unii Europejskiej, a o których niektórzy już zapomnieli, czyli zapewnieniem, że żywności nie zabraknie, a także, że będzie ona powszechnie dostępna po przystępnych cenach.

– Jesteśmy nadal dużym eksporterem żywności, a jednocześnie musimy dbać o naszą samowystarczalność, bo to decyduje o naszym bezpieczeństwie żywnościowym – stwierdził sekretarz stanu Rafał Romanowski.

Wiceminister poinformował również, że mamy nadwyżki i wciąż udaje się nam pozyskiwać nowe rynki, np. w eksporcie wołowiny.

Zagrożenia

Sekretarz stanu Rafał Romanowski wskazał ponadto na zagrożenia jakie pojawiają się ze strony różnych środowisk. Poinformował o naszym sprzeciwie wobec niepotwierdzonych opinii, że spożywanie mięsa jest czynnikiem rakotwórczym.

– Nie poddamy się tej ideologii i wierzę, że wygra zdrowy rozsądek. Jestem przekonany, że właśnie zachowując zdrowy rozsądek, nasi rolnicy będą w dalszym ciągu zapewniać wszystkim Polakom bezpieczeństwo żywnościowe – podkreślił wiceminister Rafał Romanowski.

W panelu poświęconym bezpieczeństwu i jakości żywności, który był moderowany przez redaktora naczelnego „Gazety Polskiej Codziennie” i „Gazety Polskiej” Tomasza Sakiewicza  uczestniczyli ponadto: dyrektor generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Waldemar Humięcki, prezes Izby Zbożowo-Paszowej Monika Piątkowska oraz prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki.

Zdjęcia (6)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
09.12.2022 08:56 Iwona Chromiak
Pierwsza publikacja:
09.12.2022 08:56 Iwona Chromiak
{"register":{"columns":[]}}