FAQ (Najczęściej zadawane pytania)
Jakie są główne źródła emisji gazów cieplarnianych w rolnictwie?
Rolnictwo w Polsce jest głównie źródłem emisji podtlenku azotu, który pochodzi przede wszystkim z użytkowania gruntów - nawożenia azotowego (84,4%) i w mniejszej części z gospodarki odchodami zwierzęcymi (15,5%).
Kolejnym istotnym gazem emitowanym w wyniku działalności rolniczej jest metan, którego głównym źródłem jest fermentacja jelitowa oraz gospodarka odchodami zwierzęcymi.
Główne źródła ogólnej emisji gazów cieplarnianych w polskim rolnictwie:
- gleby rolnicze (41,2%);
- fermentacja jelitowa (42,9%);
- gospodarka odchodami zwierzęcymi (11,6 %);
- i w mniejszym stopniu wapnowanie, stosowanie mocznika i spalanie resztek pożniwnych.
Jak rolnik może obniżyć emisję gazów cieplarnianych?
Obniżenie emisji gazów cieplarnianych w rolnictwie można osiągnąć np. poprzez:
- racjonalizację nawożenia, przede wszystkim azotowego;
- stosowanie nawozów z inhibitorami nitryfikacji (od 1 sierpnia 2021 roku będzie obowiązek stosowania mocznika granulowanego wyłącznie zawierającego inhibitor lub otoczkę biodegradowalną);
- stosowanie szczelnego przechowywania nawozów naturalnych;
- uprawa odpowiednich roślin (strączkowe);
- stosowanie odpowiedniego żywienia zwierząt wpływającego na redukcję wydalania metanu;
- stosowanie odpowiednich praktyk rolniczych (np. uprawa uproszczona z pozostawieniem na polu resztek pożniwnych, uprawa płużna z regularnym stosowaniem obornika i zbiorem resztek pożniwnych, uprawa bezorkowa);
- budowę małych biogazowni rolniczych (produkcja energii z biomasy z odpadów, gnojowicy i obornika).