W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

FAQ (Najczęściej zadawane pytania)

Jakie są główne źródła emisji gazów cieplarnianych w rolnictwie?

Rolnictwo w Polsce jest głównie źródłem emisji podtlenku azotu, który pochodzi przede wszystkim z użytkowania gruntów - nawożenia azotowego (84,4%) i w mniejszej części z gospodarki odchodami zwierzęcymi (15,5%).

Kolejnym istotnym gazem emitowanym w wyniku działalności rolniczej jest metan, którego głównym źródłem jest fermentacja jelitowa oraz gospodarka odchodami zwierzęcymi.

Główne źródła ogólnej emisji gazów cieplarnianych w polskim rolnictwie:

  • gleby rolnicze (41,2%);
  • fermentacja jelitowa (42,9%);
  • gospodarka odchodami zwierzęcymi (11,6 %);
  • i w mniejszym stopniu wapnowanie, stosowanie mocznika i spalanie resztek pożniwnych.

Jak rolnik może obniżyć emisję gazów cieplarnianych?

Obniżenie emisji gazów cieplarnianych w rolnictwie można osiągnąć np. poprzez:

  • racjonalizację nawożenia, przede wszystkim azotowego;
  • stosowanie nawozów z inhibitorami nitryfikacji (od 1 sierpnia 2021 roku będzie obowiązek stosowania mocznika granulowanego wyłącznie zawierającego inhibitor lub otoczkę biodegradowalną);
  • stosowanie szczelnego przechowywania nawozów naturalnych;
  • uprawa odpowiednich roślin (strączkowe);
  • stosowanie odpowiedniego żywienia zwierząt wpływającego na redukcję wydalania metanu;
  • stosowanie odpowiednich praktyk rolniczych (np. uprawa uproszczona z pozostawieniem na polu resztek pożniwnych, uprawa płużna z regularnym stosowaniem obornika i zbiorem resztek pożniwnych, uprawa bezorkowa);
  • budowę małych biogazowni rolniczych (produkcja energii z biomasy z odpadów, gnojowicy i obornika).
{"register":{"columns":[]}}