Finał Bitwy Regionów 2025 rozstrzygnięty - Koła Gospodyń Wiejskich zaprezentowały najlepsze smaki Polski
06.09.2025
6 września na PGE Narodowym w Warszawie odbył się wielki finał konkursu „Bitwa Regionów”. W kulinarnej rywalizacji zmierzyły się Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski, prezentując potrawy oparte na tradycyjnych recepturach i lokalnych produktach. Wydarzenie, towarzyszące III Festiwalowi Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie, przyciągnęło licznych gości i miłośników rodzimej kuchni.
Podczas finału uczestnicy nie tylko rywalizowali o najwyższe laury, ale również dzielili się pasją do gotowania i bogactwem lokalnych tradycji. Wydarzenie zgromadziło tłumy odwiedzających, którzy mieli okazję spróbować wyjątkowych potraw i poznać kulturę kulinarną poszczególnych regionów Polski.
Tradycja i lokalne smaki w centrum uwagi
„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny, który od lat promuje polskie dziedzictwo kulinarne, lokalne produkty i aktywność Kół Gospodyń Wiejskich. W tegorocznej edycji, organizowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, do rywalizacji stanęły drużyny z każdego województwa.
Droga do finału
Konkurs odbywał się w trzech etapach – od eliminacji regionalnych, poprzez półfinały wojewódzkie, aż po ogólnopolski finał w Warszawie. Do decydującej rozgrywki zakwalifikowało się 16 Kół Gospodyń Wiejskich, które przygotowały autorskie potrawy inspirowane tradycjami regionów
Nagrodzeni w finale
Tegoroczni zwycięzcy to:
I miejsce: KGW Zakocie „Wygodni Zakociacy” – Raki po polsku – derte koty
II miejsce: KGW w Węglinie – Nadziewana kaczka w zalewie miodowej
III miejsce: KGW „Otwarty Krąg” w Wygnanowie – Żur opoczyński
Jury, w składzie: Joanna Ochniak – ekspertka kulinarna i jurorka z wieloletnim doświadczeniem, Bartosz Peter – wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, trener i kapitan Narodowej Kadry Kucharzy oraz Jakub Steuermark – edukator kulinarny i promotor domowego gotowania, podkreśliło niezwykle wysoki poziom konkursu i trudność wyboru laureatów.
Ostatecznie przyznano także sześć wyróżnień dla:
- KGW w Kluszkowcach – Wolno piecono królico noga w sosie z darów lasu z gałuskami i cyrwonom kapustom
- KGW w Niesłabinie – Żur z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą
- KGW w Toczyłowie – Kurczak z podlaskiej zagrody
- KGW w Zdrojach – Zrolowana Biała Dama
- KGW w Nasalach – Nasalska dzika zalewajka zajadana z pajdą swojskiego chleba
- KGW „Sami Swoi” w Miczułach – Mazurskie dziady z leśnym twistem
Znaczenie wydarzenia
Finał „Bitwy Regionów” był nie tylko okazją do kulinarnej rywalizacji, lecz także do promocji idei #KupujŚwiadomie, zachęcającej do wyboru polskich produktów. Konkurs pokazał, jak ważną rolę odgrywają Koła Gospodyń Wiejskich w pielęgnowaniu tradycji, integracji społeczności i budowaniu lokalnej tożsamości.
Tradycyjne przepisy, regionalne inspiracje i niezwykła pasja gospodyń udowodniły, że polska kuchnia ma niepowtarzalny charakter i ogromny potencjał promocyjny.