W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Finaliści IX edycji konkursu na przepis kulinarny

09.11.2020

W związku z rozstrzygnięciem Etapu II IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych, którzy zostaną zaproszeni do udziału w Ogólnopolskim Finale Konkursu.

Kilkadziesiąt prac nadesłanych z ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Piotra Szczygielskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Pana Łukasza Konika, Prezesa Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.

Zgodnie z regulaminem konkursu komisja dokonała oceny merytorycznej przesłanych prac według następujących kryteriów:

  1. wykorzystanie w przepisach polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
  2. znaczenie wykorzystanych polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
  3. pomysłowość i kreatywność przepisu;
  4. uzasadnienie wyboru produktów i potraw;
  5. prezentacja potrawy na podstawie zdjęć;
  6. forma przepisu, jasność, precyzyjność.

W wyniku przyznanej punktacji wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów, którzy wezmą udział w Finale IX edycji Konkursu:

  • Patrycja Szczepaniak pod opieką Pani Beaty Łuki, Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, przepis na Comber jagnięcy w dwóch odsłonach/ demi glace z wiśnią nadwiślanką/ krupnioki w panierce/sernik grzybowy z suską sechlońską/ purée z pasternaku/ mus z marchewki/ karmelizowane jabłko/ olej szczypiorkowy
  • Anna Elsner pod opieką Pani Judyty Lamży, Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim – Technikum nr 2 im. KEN, przepis na Glazurowany comber jagnięcy w sosie winno–żurawinowym w towarzystwie kulki z krupnioka w ziołach, z purée fasolowym, chipsem serowym, jesiennymi warzywami i kurkami
  • Ewa Kolińska i Diana Yazichyan pod opieką Pani Małgorzaty Węglewskiej, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie, przepis na Szarlotkę na zimno z galaretką truskawkową, nutellą ze śliwek i fasoli na chrupkim ciastku, podaną z sosem miętowo- czekoladowym
  • Gabriela Siedlecka i Małgorzata Poniatowska pod opieką Pani Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, przepis na Nogę kaczki duszoną w piwie z aksamitnym purée pietruszkowo-jabłkowym, glazurowanymi buraczkami z miodem i wiśniami oraz ziołowym olejem rydzowym
  • Maksymilian Szymaszek pod opieką Pani Agnieszki Kusak, Zespół Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu, przepis na Wrzawę w jabłku pieczonym
  • Kamil Wójtowicz i Jakub Woźniak pod opieką Pana Roberta Stanka, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu, przepis na Góralski comber na moskolu
  • Pola Pyzdrowska i Oliwia Andrzejewska pod opieką Pani Katarzyny Hryciuk, Zespół Szkół Ekonomiczno - Usługowych w Żychlinie, przepis na Placki ziemniaczane/ majonez/ sos jabłkowo-śliwkowy/ chips z kapusty
  • Aleksandra Pawłowska i Weronika Kulesza pod opieką Pana Michała Grzywacza, Technikum Spożywczo - Gastronomiczne im. Jana Pawła II w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, przepis na Brownie z konfiturą z suski sechlońskiej, śmietaną wiśniową i pudrem z andrutów
  • Filip Słabiński i Zuzanna Dzienis pod opieką Pani Agaty Drywulskiej-Bartyzel, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach, przepis na Suwalskiego dymnego jelenia pod miętowym mchem z sosem holenderskim po podlasku, w towarzystwie dyniowych klusek i słodkiej suski na jabłkowo-truskawkowej ściółce
  • Mateusz Pluciński pod opieką Pana Marcina Kolasińskiego, Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, przepis na Sernik z bryndzy na kruchym spodzie migdałowo-orzechowym z kruszonką z fasoli i espumą truskawkowo-wiśniową oraz tiulem

 

Gratulujemy Finalistom!

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje, że w związku z przedłużeniem kształcenia na odległość w szkołach i placówkach oświatowych – Ogólnopolski Finał IX edycji Konkursu odbędzie się w 2021 r.

W przypadku pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Biurem Konkursu:

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

ul. Widok 20, lok. 1

00-023 Warszawa

e-mail: izba@produktyregionalne.pl

tel. 22 692 71 11, 519 592 001, 505 175 578
 

Podstawa prawna

Rozporządzenie Ministra Edukacji i Nauki z dnia 5 listopada 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 (Dz. U. 2020 r. poz. 1960)

https://dziennikustaw.gov.pl/DU/2020/1960

{"register":{"columns":[]}}