W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacja na temat kontroli prowadzonych przez IJHARS

26.03.2020

Działanie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, jako organu kontrolującego jakość żywności, nie zostało zawieszone w związku z wprowadzeniem na terenie Polski stanu epidemii spowodowanej COVID-19.

IJHARS

Na bieżąco analizujemy sytuację związaną z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2 w naszym kraju i jego wpływ na realizację zadań poszczególnych inspekcji. Działania kontrolne prowadzone są ze szczególnym zachowaniem zasad higieny i ograniczeniem liczby osób, z którymi inspektorzy mają bezpośredni kontakt oraz ograniczają się do kontroli niezbędnych, takich jak np. kontrole graniczne.

Misją inspekcji podległych Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest zapewnienie, że produkowane artykuły rolno-spożywcze są bezpieczne i odpowiedniej jakości handlowej oraz zapobieganie nieuczciwej konkurencji, szczególnie teraz w kryzysowej sytuacji.

Do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Inspekcji docierają jednak prośby ze strony przedsiębiorców oraz organizacji branżowych o ograniczenie lub wręcz zaniechanie działań kontrolnych, a także informacje o przypadkach niewpuszczania inspektorów na teren zakładów.

Zdajemy sobie sprawę z krytycznej sytuacji w jakiej znaleźli się polscy przedsiębiorcy w związku z dynamicznym wzrostem zakażeń wirusem SARS-CoV-2. W pełni rozumiemy obawy przedstawicieli branży spożywczej związane z ryzykiem konieczności przerwania produkcji i zamknięcia zakładów z powodu zawleczenia na ich teren koronawirusa.

W obecnych okolicznościach, w obliczu globalnej pandemii, ruch towarowy środków spożywczych nadal trwa i musi mieć zapewnioną ciągłość. Łańcuch dostaw żywności musi tak funkcjonować by konsument miał pewność, że żywność, którą nabywa jest bezpieczna, nie jest zafałszowana i spełnia wszelkie wymogi prawa żywnościowego.

 

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
26.03.2020 10:35 Iwona Chromiak
Pierwsza publikacja:
26.03.2020 10:29 Sławomir Mucha