W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jabłka

Polska jest największym producentem jabłek w Europie i czołowym na świecie (zajmujemy 4. miejsce po Chinach, Turcji i USA). Zbiory jabłek w Polsce od 2013 r. corocznie przekraczają 3 mln ton (wyjątkiem - nieurodzajny rok 2017, w którym zebrano 2,4 mln ton). Średnie plony jabłek w Polsce wykazują tendencję wzrostową. W latach 2021-2022 zbiory jabłek były rekordowe i wynosiły ponad 4 mln ton. W 2023 r. zbiory jabłek osiągnęły ok. 3,8 mln ton (o 9% mniej w porównaniu z 2022 r.).

Produkcja jabłek w Polsce charakteryzuje się dużą różnorodnością odmianową. W strukturze upraw dominują odmiany takie jak Golden Delicious, Red Jonaprince, Idared, Szampion, Jonagold, Ligol czy Gala.

Polska jest również zaliczana do największych na świecie eksporterów świeżych jabłek i zagęszczonego soku jabłkowego. Na eksport kieruje się 20-30% krajowej produkcji tych owoców oraz nawet 85% wyprodukowanego zagęszczonego soku jabłkowego. Największymi rynkami zbytu dla polskich jabłek są kraje UE: Niemcy, Rumunia, a wśród krajów spoza UE: Egipt, Kazachstan. Zagęszczony sok jabłkowy sprzedawany jest głównie do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Holandii i USA.

{"register":{"columns":[]}}