W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jabłkówka z Mikołajówki

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2015-01-26 W kategorii Napoje W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Przejrzysty płyn o słomkowej barwie.

Kształt:

Przyjmuje kształt naczynia, w którym jest podawana.

Rozmiar:

W zależności od wielkości naczynia, w którym jest podawana, zazwyczaj butelka 0,5 litra, 0,7 litra.

Barwa:

Barwa jasnożółta, słomkowa.

Konsystencja:

Płynna.

Smak:

Smak i zapach alkoholu z aromatem jabłek.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W Mikołajówce uprawiano jabłonie już w XIX w. „Do roku 1939 tylko Mikołajówka, Białowoda i Wandalin posiadały większe sady (…). W ówczesnych sadach przeważały następujące odmiany jabłoni: antonówka, glogierówka, papierówka, brzęczka, boiken, grochówka, szara reneta, królowa renet, węgierczyk, żeleźniak i inne” (T. Dzikowski, „Historia miejscowości położonych w parafii Boby 1386-1983”). Duża dostępność jabłek spowodowała, że były one często wykorzystywane w kuchni tego regionu, zarówno do przygotowywania potraw jak i napojów. Przygotowywano z nich m.in. jabłeczniak, czyli domowe wino z jabłek, a następnie bardzo popularny w regionie destylat jabłkowy. W okresie powojennym w Polsce zabronione było robienie win i destylatów, dlatego receptury wyrabiania alkoholi były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie najczęściej w rodzinie. Niemniej w regionie wciąż podtrzymywana jest tradycja wytwarzania jabłkówki z Mikołajówki. Obecna receptura inspirowana jest m.in. notatkami zachowanymi w zeszycie mieszkańca Mikołajówki z 1910/1911 roku dotyczącymi robienia win owocowych i miodów pitnych. Surowcem wykorzystywanym do produkcji jabłkówki z Mikołajówki są dojrzałe jabłka, pochodzące od miejscowych sadowników. Po zbiorze jabłek następuje ich rozdrabnianie i wyciskanie z nich soku. Wyciśnięty sok umieszczany jest w beczce i poddawany jest fermentacji pod wpływem naturalnie występujących w nim drożdży. Fermentacja odbywa się w temperaturze 24-28°C i trwa około 15 dni. Po tym okresie sfermentowany sok poddawany jest destylacji. Następnie w destylacie umieszczany jest susz jabłkowy i całość poddawana jest leżakowaniu, które trwa około 3 miesięcy. Jabłkówka z Mikołajówki „jest łagodna w smaku. Ma bardzo wyraźny smak i zapach jabłek. Najczęściej podawana jest podczas imienin, uroczystości rodzinnych lub spotkań w gronie znajomych” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Mikołajówki).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:11 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:11 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}