W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jaja spożywcze

Po spadku produkcji wywołanym obowiązkową wymianą klatek w bateryjnym chowie kur niosek w 2012 r., produkcja jaj konsumpcyjnych kształtuje się w granicach 550 tys. ton rocznie. Polska od lat jest eksporterem netto jaj konsumpcyjnych, eksportując około 40% krajowej produkcji.

W 2021 r. producenci jaj konsumpcyjnych zadeklarowali zdolności produkcyjne na poziomie blisko 51,2 mln ptaków. Produkcja jaj konsumpcyjnych na 2021 r. jest szacowana na 502 tys. ton. Natomiast, produkcja jaj konsumpcyjnych na 2022 r. jest szacowana na 465 tys. ton.

Postępuje proces zmniejszania liczby stanowisk kur niosek w systemie klatkowym w UE i w Polsce. W 2021 r. W Polsce na ogólną liczbę zarejestrowanych stanowisk kur niosek 51,2 mln, chów klatkowy stanowił 76,2%.  W zestawieniu z 2020 r., w 2021 r. utrzymywanych kur niosek w systemie klatkowym było mniej o 4,9%.

{"register":{"columns":[]}}