W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jak zwiększyć spożycie ryb?

14.09.2022

Podsekretarz stanu Krzysztof Ciecióra wziął udział w uroczystym otwarciu Międzynarodowych Targów Rybnych i Spożywczych POLFISH w Gdańsku oraz w debacie społecznej „Od łowiska do półmiska. Jak poprawić wskaźnik spożycia ryb w Polsce?”.

Podsekretarz stanu Krzysztof Ciecióra stojący przy mównicy na tle banneru POLFISH

Wiceminister Ciecióra w swoim wystąpieniu podkreślił wagę i potrzebę zintensyfikowania działań zwiększających świadomość konsumenta oraz podkreślił walory ryb jako żywności prozdrowotnej.

Propozycje działań

Zdaniem wiceministra, aby zwiększyć spożycie ryb w Polsce, należy położyć szczególny nacisk na działania promocyjne i edukację dzieci i młodzieży w szkołach.

Biorąc pod uwagę zasobność portfela Polaków, trzeba promować także ryby tańsze i dać konsumentowi większą możliwość wyboru.

Bezpieczeństwo i zdrowie przede wszystkim

Podsekretarz stanu zwrócił uwagę na konieczność zapewnienia konsumentom pełnej informacji o produkcie poprzez możliwość śledzenia i odtwarzania procesów produkcji, przetwarzania i dystrybuowania ryb.

- Identyfikowalność produktu oznacza nie tylko możliwość dokonania świadomego wyboru przez konsumenta, lecz także zapewnia, że produkt ten jest zdrowy i bezpieczny – podkreślił wiceminister Ciecióra.

Wsparcie MRiRW dla przetwórstwa

Wiceminister Krzysztof Ciecióra poinformował także uczestników debaty o podjętych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi działaniach w celu złagodzenia skutków agresji wojskowej Rosji wobec Ukrainy. Działanie to będzie realizowanie poprzez rekompensatę utraconych przychodów i korzyści w okresie od 24 lutego do końca grudnia 2022 r. Dopłaty przeznaczone będą dla mikro-, małych średnich i dużych przedsiębiorstw Szacowana wysokość alokacji przeznaczona na wsparcie branży przetwórczej wyniesie ok. 105 mln zł.

Zdjęcia (2)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
15.09.2022 16:40 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
15.09.2022 16:38 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}