W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kanon kuchni polskiej

Dokumentu „Kuchnia polska. Tradycja, teraźniejszość, wspólnota.” powstał w ramach projektu „Kanon kuchni polskiej”, zainicjowanego w ubiegłym roku, z okazji 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego.

Prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu zaproponował zbiór przepisów, które zostały zinterpretowane przez kucharzy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, pracujących pod kierunkiem Macieja Nowickiego.

Opracowanie to przywołuje kontekst historyczny i proponuje wybrane tradycyjne receptury oraz  ich współczesną interpretację.

Dokument jest próbą odpowiedzi na pytanie: czym jest kuchnia polska? Kuchnia to coś więcej niż same potrawy, to raczej pewne zasady, idee rozstrzygające o tym co jest smaczne, zdrowe, z jakiegoś powodu dla nas odpowiednie i właśnie nasze. Jest to próba uporządkowania tego obszaru tak, aby wspierać naszą narodową tożsamość, doprowadzić do swoistego renesansu kuchni polskiej, a następnie zapewnić jednolity przekaz na arenie międzynarodowej.

 „Kanon kuchni polskiej” powinien być punktem odniesienia dla restauratorów, szefów kuchni, szkół gastronomicznych, dziennikarzy, działaczy kulinarnych, polskich placówek dyplomatycznych oraz wszystkich innych, którzy będą chcieli włączyć się w promocję i propagowanie kuchni polskiej.

Materiały

Do pobrania
Kanon​_kuchni​_polskiej.pdf 7.04MB
{"register":{"columns":[]}}