W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kontrola rynku wieprzowiny

25.10.2021

Prezes UOKiK Tomasz Chróstny zlecił kontrole u przedsiębiorców działających na rynku wieprzowiny.

Schab wieprzowy.

Jej celem jest sprawdzenie czy sieci handlowe i duże zakłady mięsne odmawiają przyjmowania w pełni przebadanego mięsa ze zdrowych zwierząt hodowanych w strefach, gdzie występują przypadki ASF.

Ewentualne takie przypadki byłyby przejawem wykorzystywania przewagi kontraktowej.  Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi mięso ze zdrowych zwierząt ze strefy czerwonej, wyprodukowane w wyznaczonych zakładach, jest bezpieczne dla ludzi i po badaniach weterynaryjnych może być sprzedawane bez ograniczeń na terenie Polski.

Więcej informacji:

UOKiK - Urząd - Informacje ogólne - Aktualności - Kontrole Prezesa UOKiK na rynku wieprzowiny

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
25.10.2021 12:06 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
25.10.2021 12:06 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}