W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Leberka gęsia

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2015-07-15 w kategorii Produkty mięsne w woj. kujawsko-pomorskim.

Wygląd:

Masa mięsna z gęsi drobno zmielona.

Kształt:

W zależności od opakowania.

Rozmiar:

W zależności od opakowania.

Barwa:

Szaro-brunatna.

Konsystencja:

Zwarta w dotyku lekko lepka.

Smak:

Smak charakterystyczny dla wątrobianki, wyczuwalne zioła i przyprawy takie jak majeranek, cząber, lubczyk.

Tradycja:

Produkty przygotowywane z mięsa gęsiego na terenie Pomorza i Kujaw znane są od wielu lat. Ma to związek z tradycją hodowli gęsi na tych terenach. Mięso z gęsi jest bardzo zdrowe, łatwe w przygotowaniu a także może zostać przerobione na wiele sposobów, dzięki czemu cieszyło się dużą popularnością wśród gospodyń. Prawie w każdym domu w Strzelcach Górnych przygotowywane były przeróżne produkty i potrawy na bazie mięsa z gęsi. Popularna na tych terenach była i jest do dnia dzisiejszego leberka gęsia zwana inaczej wątrobianką. Jej cechą charakterystyczną jest użycie przypraw podobnych jak w przypadku okrasy – cząbru lub majeranku. „Do osolonego wrzątku wkładamy mięso i podroby gęsie (bez wątróbki), dodajemy lubczyk i kilka ziaren pieprzu. Po godzinie dodajemy warzywa. Kiedy mięso będzie miękkie – wyjmujemy, parzymy wątróbkę. Mięso obieramy, mielimy z watróbką (bez warzyw) na drobnych sitkach. Do masy dodajemy tłuszcz z rosołu i wywar z gotowania mięsa. Doprawiamy sola i pieprzem Wkładamy do słoików, pasteryzujemy 1 godz. 40 min.” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Strzelec Górnych). Leberka gęsia spożywana jest zazwyczaj bezpośrednio z chlebem, ale także wykorzystywana może być jako farsz do pierogów czy pasztecików.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
16.07.2018 09:00 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
16.07.2018 09:00 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}