Mięso wieprzowe
Polska jest czwartym producentem wieprzowiny w UE. W 2024 r. uboje świń wyniosły 1,9 mln ton (19,9 mln szt. świń), co stanowi 9,0% produkcji wieprzowiny w skali UE. Polskę w produkcji wieprzowiny wyprzedzają: Hiszpania (4,9 mln ton), Niemcy (4,3 mln ton) i Francja (2,1 mln ton).
Na początku grudnia 2024 r. pogłowie trzody chlewnej wynosiło 9 078,3 tys. sztuk i było niższe o 691,4 tys. sztuk (o 7,1%) od stanu notowanego w analogicznym okresie 2023 roku, a w porównaniu z liczebnością stada świń w czerwcu 2024 r. – niższe o 53,7 tys. sztuk, tj. o 0,6%.
Największe udziały w krajowym pogłowiu świń miały województwa:
- wielkopolskie (26,7%),
- mazowieckie (15,2%),
- łódzkie (12%)
- kujawskopomorskie (9,5%)
- pomorskie (8,9%).
Najmniejsze udziały miały województwa:
- lubuskie (0,9%),
- podkarpackie (0,9%)
- małopolskie (1,1%).
Produkcją świń w Polsce zajmuje się obecnie ok. 45,2 tys. gospodarstw.
Polska jest importerem netto mięsa wieprzowego i świń. Saldo wymiany handlowej w odniesieniu do mięsa wieprzowego w 2024 r. wyniosło: -331,4 tys. ton. Wieprzowinę importujemy głównie z Danii, Niemiec i Belgii. W Strona 3 z 4 przypadku świń żywych głównym partnerem handlowym jest Dania, skąd importujemy głównie warchlaki. Import świń ogółem w 2024 r. wyniósł 8,4 mln szt. w tym warchlaków 7,7 mln szt.