W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Mięso wieprzowe

Polska jest czwartym producentem wieprzowiny w UE. W 2024 r. uboje świń wyniosły 1,9 mln ton (19,9 mln szt. świń), co stanowi 9,0% produkcji wieprzowiny w skali UE. Polskę w produkcji wieprzowiny wyprzedzają: Hiszpania (4,9 mln ton), Niemcy (4,3 mln ton) i Francja (2,1 mln ton).

Na początku grudnia 2024 r. pogłowie trzody chlewnej wynosiło 9 078,3 tys. sztuk i było niższe o 691,4 tys. sztuk (o 7,1%) od stanu notowanego w analogicznym okresie 2023 roku, a w porównaniu z liczebnością stada świń w czerwcu 2024 r. – niższe o 53,7 tys. sztuk, tj. o 0,6%.

Największe udziały w krajowym pogłowiu świń miały województwa:

  • wielkopolskie (26,7%),
  • mazowieckie (15,2%),
  • łódzkie (12%)
  • kujawskopomorskie (9,5%)
  • pomorskie (8,9%).

Najmniejsze udziały miały województwa:

  • lubuskie (0,9%),
  • podkarpackie (0,9%)
  • małopolskie (1,1%).

Produkcją świń w Polsce zajmuje się obecnie ok. 45,2 tys. gospodarstw.

Polska jest importerem netto mięsa wieprzowego i świń. Saldo wymiany handlowej w odniesieniu do mięsa wieprzowego w 2024 r. wyniosło: -331,4 tys. ton. Wieprzowinę importujemy głównie z Danii, Niemiec i Belgii. W Strona 3 z 4 przypadku świń żywych głównym partnerem handlowym jest Dania, skąd importujemy głównie warchlaki. Import świń ogółem w 2024 r. wyniósł 8,4 mln szt. w tym warchlaków 7,7 mln szt.

{"register":{"columns":[]}}