W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Mięso wieprzowe

Polska jest czwartym producentem wieprzowiny w UE. W 2022 r. uboje świń wyniosły 1,79 mln ton (19,3 mln szt. świń), co stanowi 8,1% produkcji wieprzowiny w skali UE. Polskę w produkcji wieprzowiny wyprzedzają: Hiszpania (5,1 mln ton), Niemcy (4,5 mln ton) i Francja (2,2 mln ton).

Według wstępnych danych GUS pogłowie świń na początku grudnia 2023 r. wynosiło 9769,7 tys. sztuk i było wyższe o 145,4 tys. sztuk (o 1,5%) od stanu notowanego w analogicznym okresie 2022 roku, a w porównaniu z liczebnością stada świń w czerwcu 2023 r. – wyższe o 333 tys. sztuk, tj. o 3,5%.

Największy udział w pogłowiu świń posiada województwo wielkopolskie (28,7%), mazowieckie (13,6%), kujawsko-pomorskie (10,4%) oraz łódzkie (9,3%).

Produkcją świń w Polsce zajmuje się obecnie ok. 51,5 tys. gospodarstw.

Polska jest importerem netto mięsa wieprzowego i świń. Saldo wymiany handlowej w odniesieniu do mięsa wieprzowego w 2023 r. wyniosło: - 350,7 tys. ton. Wieprzowinę importujemy głównie z Belgii, Niemiec i Danii. W przypadku świń żywych głównym partnerem handlowym jest Dania, skąd importujemy głównie warchlaki. Import świń ogółem w 2023 r. wyniósł 7,5 mln szt. w tym warchlaków 6,7 mln szt. 

{"register":{"columns":[]}}