W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Miód fasolowy odmianowy z nektaru kwiatów fasoli tyczkowej "Piękny Jaś"

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-10-04 w kategorii Miody w woj. lubelskim.

Wygląd:

 

Kształt:

 

Rozmiar:

 

Barwa:

W postaci płynnej (patoki) miód fasolowy ma barwę słomkową.

Konsystencja:

W stanie patoki miód jest płynną, lepką substancją.

Smak:

Ma silny aromat pochodzący od kwiatów fasoli. Jest mało słodki i lekko kwaskowaty.

Dodatkowe Informacje:

Ważnym czynnikiem sprzyjającym uprawom fasoli jest specyficzny klimat Roztocza. Okazuje się, że Roztocze należy do obszarów Polski o najmniejszym zachmurzeniu i tym samym największym usłonecznieniu w miesiącach czerwiec – wrzesień.

Tradycja:

Pasieka istnieje od ponad 28 lat. Początkowo, jako pasieka stacjonarna, pozyskiwała miód wielokwiatowy, gdyż różnorodność okolicznych upraw rolnych (w tym fasoli tycznej „Piękny Jaś”) nie pozwalały na produkcję miodu odmianowego.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
28.11.2019 11:34 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:16 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}