W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Miód lipowy ze Stubna

26.05.2025

W dniu 22 maja 2025 r. na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany w kategorii: Miody: „miód lipowy ze Stubna”

Miód lipowy ze Stubna

Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)

Miód w postaci potoki lub krupiec skrystalizowany

Kształt (zewnętrzny i na przekroju)

Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje

Wielkość

W zależności od naczynia, w którym się znajduje

Barwa (zewnętrzna i na przekroju)

W stanie płynnym barwa od jasnożółtej do złocistej, po skrystalizowaniu złocisto-żółta

Konsystencja, „wrażenie w dotyku”

Gęsta, krystalizuje się szybko, po skrystalizowaniu wyraźnie wyczuwalne drobnoziarniste grudki

Smak i zapach

Słodki, dość ostry, gorzkawy, wywołuje charakterystyczne drapanie w gardle; o zapachu kwitnącej lipy

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego

Ziemia przemyska posiada bogate tradycje bartnicze i pszczelarskie. Najstarszą formą pozyskiwania miodu było bartnictwo, polegające na podbieraniu go dzikim pszczołom. Z czasem nastąpiło przekształcenie bartnictwa w pasiecznictwo, czyli posiadanie zagrody z  ulami, a później w pszczelarstwo. Na przestrzeni wieków zmieniły się też ule. Pierwsze ule kłodowe zostały z czasem wyparte przez ule skrzynkowe.

Podkreślenia wymaga fakt, że pszczelarstwo w tradycyjnych formach przetrwało na terenach ubogich gleb, gdzie niska wydajność ziemi zmuszała stale człowieka do poszukiwania dodatkowych gałęzi zarobku lub innych źródeł utrzymania. Tak też było w Stubnie, którego silnie rozwinięty teren rolniczy przyczynił się do rozwoju pszczelarstwa na tym terenie. Prowadzenie pasieki i miodobranie w Stubnie wpisuje się zatem w historię pszczelarstwa w dorzeczu Sanu.

Z badań terenowych wynika, iż miód lipowy wytwarzany jest w Stubnie od co najmniej pięćdziesięciu lat niezmiennie zachwycając konsumentów doskonałym smakiem. Nektar na ten miód zbierany jest przez pszczoły z kwitnących lip wąskolistnych, jak i z lip szerokolistnych, których w Stubnie i okolicach nie brakuje. Miód lipowy ze Stubna pochodzi głównie ze zwartego drzewostanu lipowego przy zespole dworsko-parkowym i lip rosnących na terenie wsi. Sam ogród znajdujący się przy dworze stubieńskim zajmuje 6 ha.

Depozytariusze tradycji wytwarzania miodu lipowego w Stubnie są dumni, że lokalny produkt jakim jest miód, jest przez dziesiątki lat tak samo dobry i wytwarzany tradycyjnymi metodami.

{"register":{"columns":[]}}