O rozwoju i dywersyfikacji współpracy Polski i Argentyny w obszarze rolnictwa i handlu artykułami rolno-spożywczymi
03.10.2025
Sekretarz stanu Jacek Czerniak spotkał się z ambasador Republiki Argentyny Alicią Irene Falkowski, która kończy swoją misję dyplomatyczną w Polsce. Tematem rozmów była możliwość pogłębienia współpracy dwustronnej, szczególnie w sektorze rolno-spożywczym. Spotkanie odbyło się 29 września w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Stanowisko strony polskiej
Wiceminister Jacek Czerniak przypomniał, że Polskę i Argentynę łączą wieloletnie, przyjazne relacje, a istotnym elementem tej więzi jest liczna polska diaspora w Argentynie. Podkreślił, że jednym z głównych wyzwań jest duży deficyt w handlu artykułami rolno-spożywczymi z Argentyną, co stanowi barierę dla równowagi bilansu handlowego. Zmiana sytuacji byłaby możliwa dzięki szerszemu otwarciu rynku argentyńskiego dla produktów rolnych z Polski. Pozwoliłaby ona na wykorzystanie potencjału produkcyjnego polskiego sektora rolno-spożywczego.
Dodał również, że Polska jest zainteresowana poszerzeniem asortymentu towarów eksportowanych do Argentyny. W tym kontekście liczy na finalizację uzgodnień dotyczących świadectw zdrowia dla takich produktów, jak solone jelita i pęcherze wieprzowe, pisklęta jednodniowe, jaja wylęgowe, a także mleko owcze i kozie, produkty mleczne oraz ich pochodne.
Stanowisko strony argentyńskiej
Ambasador Falkowski zaprezentowała sytuację gospodarczą w Argentynie oraz warunki funkcjonowania sektora rolnego w jej kraju. Zwróciła uwagę na ogromne znaczenie dalszego rozwoju współpracy polsko-argentyńskiej w dziedzinie rolnictwa. Ambasador wyraziła również zainteresowanie nawiązaniem współpracy między polskimi instytutami badawczymi, nadzorowanymi przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a ich argentyńskimi odpowiednikami.
Wymiana handlowa artykułami rolno-spożywczymi z Argentyną
W 2024 roku wartość eksportu rolno-spożywczego do Argentyny wyniosła 3,86 mln euro, co stanowi spadek o 34% w porównaniu z rokiem poprzednim. Główne pozycje eksportowe to chleb i pieczywo cukiernicze, ekstrakt słodowy oraz warzywa.
Z kolei import rolno-spożywczy z Argentyny w 2024 roku osiągnął wartość 774,76 mln euro, z czego aż 78% stanowiły makuchy sojowe (607,78 mln euro).