Piknik Poznaj Dobrą Żywność - trwa święto polskiej żywności
24.05.2025
- Dziś, na Pikniku "Poznaj Dobrą Żywność", promujemy polską żywność i wspieramy polskich producentów. Jesteśmy wdzięczni polskim rolnikom i przetwórcom za to, że mamy tak dobrą żywność. Polska aż 40 proc. swojej produkcji żywności eksportuje. Jesteśmy liczącym się producentem i eksporterem żywności na rynku europejskim i światowym - powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski podczas otwarcia wydarzenia. Piknik odbywa się na terenie Toru Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie. Zapraszamy do godz. 18:00, wstęp jest bezpłatny.
Szef resortu rolnictwa, jako gospodarz Pikniku „Poznaj Dobrą Żywność” (PDŻ), w samo południe powitał uczestników wydarzenia. Podkreślił, że Piknik PDŻ stwarza możliwość bezpośredniego kontaktu konsumenta z producentem i przetwórcą żywności.
Wiele wspaniałych produktów kulinarnych, liczne atrakcje dla dzieci, warsztaty kulinarne oraz prezentacje edukacyjne dotyczące procesu powstawania żywności, występy zespołów muzycznych, a po południu gonitwy. Serdecznie zapraszam do korzystania ze wszystkich atrakcji.
– zwrócił się minister Czesław Siekierski do uczestników Pikniku.
Moc atrakcji dla każdego
Piknik „Poznaj Dobrą Żywność” to święto polskiej żywności, w trakcie którego wystawcy z całego kraju prezentują produkty wysokiej jakości, wyróżnione znakami jakości, m.in. znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”, uczestniczące w systemach jakości żywności, produkty tradycyjne, regionalne i ekologiczne oraz ze znakiem PRODUKT POLSKI.
Swoje stoiska na Pikniku przygotowały także organizacje, stowarzyszenia, instytucje branżowe, instytuty naukowe, ministerstwa oraz muzeum rolnicze. W programie Pikniku są m.in.: prezentacje produktów, degustacje, pokazy i warsztaty kulinarne. Na stoiskach producentów można skosztować i zakupić m.in. najlepsze produkty mięsne, mleczarskie, warzywne oraz owocowe. Liczne atrakcje jak zawsze czekają też na najmłodszych gości.
Odbywający się corocznie przejazd zabytkowych maszyn i urządzeń poprowadził minister Czesław Siekierski, jadąc na Ursusie C 330.
Jak zawsze specjalnym wydarzeniem pikniku są wyścigi konne, w tym gonitwa o Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz o Puchar Prezydenta m.st. Warszawy.
Dodatkowo na scenie Pikniku prowadzony jest atrakcyjny program informacyjno-edukacyjny. Swój talent wokalny i taneczny prezentują zespoły muzyczne ze szkół rolniczych prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizowane są konkursy z nagrodami, m.in. na temat oznaczeń znajdujących się na żywności, „Tajemniczy Smak”, który polega na rozpoznawaniu po zapachu z zamkniętymi oczami naturalnych polskich produktów oraz „Jaka to Potrawa”, czyli odgadywanie polskich dań na podstawie opisu składników. Na scenie prowadzone są również pokazy kulinarne z wykorzystaniem polskich produktów wysokiej jakości.
Strefy Pikniku „Poznaj Dobrą Żywność”
Strefa muzealna: Została przygotowana przez Muzeum Rolnictwa im. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu. Znajduje się tu wystawa polskich zabytkowych maszyn i urządzeń rolniczych, a przejazd zabytkowych maszyn jest jedną z wyjątkowych atrakcji Pikniku. Prezentowana jest także oferta edukacyjna Muzeum, dotycząca tradycji życia na wsi. Na stoisku odbywają się pokazy tkania gobelin, składania chaty wiejskiej, kręcenia snopków, wyplatania słomianych warkoczy i koszyków oraz wyplatania lin i sznurów.
Wśród licznych atrakcji można również wziąć udział w dojeniu krowy szkoleniowej, zobaczyć proces obróbki ziarna w żarnach na mąkę i na kaszę czy odwirowywania śmietany z mleka w centryfudze – z możliwością degustacji odwirowanej śmietany oraz ubijania masła w tradycyjnej maselnicy tłokowej.
Strefa z atrakcjami dla najmłodszych: na dzieci czeka mnóstwo gier i zabaw tematycznych, np. kreatywne warsztaty z tworzenia wycinanek łowieckich. Odbywają się tu również zawody Hobby Horse, malowanie twarzy, pokazy baniek mydlanych oraz magicznych sztuczek iluzjonisty. W programie Pikniku są również warsztaty kulinarne dla najmłodszych, prowadzone przez uznanego szefa kuchni, blok taneczny „w zdrowym ciele zdrowy duch”, warsztaty edukacyjne i pokazy artystyczne dotyczące polskiej kultury ludowej. Rzecz jasna nie zabraknie też uwielbianego przez dzieci dmuchanego placu zabaw.
Strefa wystawców – swoją ofertę prezentują tu:
- Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego – zorganizowała prezentacje produktów wyróżnionych znakiem „Jakość Tradycja”. Swoje produkty promują członkowie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Na stoiskach producentów można degustować i kupić smaczne pieczywo, pachnące wędliny, pyszne sery i aromatyczne miody.
- Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia" – przygotowało strefę kulinarną z pokazami i degustacjami, warsztatami kulinarnymi dla dzieci oraz strefę wystawców stowarzyszenia, gdzie zwiedzający mają możliwość bezpośredniego poznania producentów oraz pozyskania od nich informacji na temat każdego z produktów.
- Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków – na stoisku dostępne są informacje dotyczące działań promocyjnych, realizowanych na rzecz branży sokowniczej. Odbywają się tu: degustacja soków, porady dietetyczne i technologiczne dotyczące produktów sokowniczych z owoców i warzyw oraz atrakcje dla najmłodszych. Znajduje się tu także strefa zabaw dla dzieci z animatorem, a w niej owocowe pufy do siedzenia, kolorowanki i ścianka do zdjęć.
- Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach – które promuje produkty wysokiej jakości, wyróżnione znakami jakości, uczestniczące w systemach jakości żywności, w tym w Programie „Poznaj Dobrą Żywność”, produkty tradycyjne, regionalne i ekologiczne (np. suska sechlońska zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne).
- Centrum Doradztwa Rolniczego – na stoisku odbywa się degustacja produktów wyprodukowanych w Centrum Praktycznego Szkolenia, promocja „Polskiego e-bazarku” oraz promocja gospodarstw agroturystycznych.
- Instytut Włókien Naturalnych – Państwowy Instytut Badawczy – prezentuje wyroby z lnu, przekazuje wiedzę na temat uprawy, przetwarzania i wartości tej bogatej w składniki rośliny.
- Krajowa Grupa Spożywcza S.A. – prowadzi warsztaty kulinarne dla najmłodszych oraz oferuje liczne atrakcje, takie jak sadzenie roślin, wata cukrowa, malowanie buzi, robienie warkoczy, jak również atrakcje sportowe czy koło fortuny.
- Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – zaprasza na gry i zabawy dla najmłodszych, w których można zdobyć atrakcyjne nagrody.
- Ministerstwo Zdrowia – na swoim stoisku edukuje w zakresie zdrowego odżywiania (talerz zdrowia), higieny rąk i profilaktyki chorób przenoszonych drogą pokarmową, a także prowadzi profilaktykę zatruć grzybami (modele grzybów do nauki rozpoznawania cech morfologicznych różnicujących gatunki jadalne, niejadalne i trujące), profilaktykę uzależnień (alkogogle, narkogogle i sengogle) oraz konkursy prozdrowotne. Dodatkowo Narodowe Centrum Krwi prowadziło do godz. 14:00 mobilny pobór krwi.
- Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka – w ramach promocji mleka i przetworów mlecznych udostępnia materiały informacyjno-promocyjne, w tym przepisy kulinarne, jak również prowadzi prezentację i degustację potraw wykorzystujących wysokiej jakości produkty mleczne.
- Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych – prezentuje materiały edukacyjne, a także oferuje zwiedzenie stanowiska ekspertów oraz laboratoryjnego z mikroskopem.