Piwo podlaskie dubeltowe

piwo podlaskie dubeltowe

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-10-08 w kategorii Napoje w woj. podlaskim.

Wygląd:

Klarowny płyn powstający przez fermentację słodu jęczmiennego z charakterystyczną pianką na wierzchu.

Kształt:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W obrocie detalicznym piwo występuje zazwyczaj w butelkach o pojemności 0,5 l.

Barwa:

W zależności od rodzajów użytych słodów: jasnozłocista (słód pilzneński), ciemno-złocista (słód pale ale), bursztynowa (słód pilzneński z dodatkiem słodu wiedeńskiego), ciemna (w przypadku słodu monachijskiego lub słodu palonego).

Konsystencja:

Płynna.  

Smak:

Smak słodowy z nutą mocnej goryczki w zależności od rodzaju i proporcji chmielu.

Tradycja:

Na terenach dzisiejszego województwa podlaskiego największe znaczenie dla rozwoju piwowarstwa miał browar w folwarku Knyszyn założony w 1553 r., produkujący na potrzeby dworu królewskiego Zygmunta II Augusta. To stół królewski wytyczał trendy w spożyciu napitków. Społeczność możnowładcza i szlachecka, a za nimi także mieszczaństwo, a nawet chłopstwo, chciało naśladować godne wzorce dworskie. Piwo zasadniczo powstawało w trzech gatunkach: cienkusz piło chłopstwo, przy karczmach i dworach warzono piwo przeznaczone do wyszynku, a najlepsze – dubeltowe – trafiało na pańskie stoły. Nieocenionym źródłem informacji o tradycjach piwowarskich są artykuły autorstwa znakomitego etnografa i dziennikarza związanego z Podlasiem Zygmunta Glogera (1845–1910). Sam również był właścicielem browaru, którego ruiny do dziś stoją w Jeżewie. W swych tekstach pisał on np., „(…) że smaczne piwo dubeltowe wytwarzano w połowie XVIII w. w Mężeninie”. W czasach Glogera, według jego własnej opinii, szczególnie dobre piwo warzono też w Nowosiółkach pod Choroszczą, gdzie wyrabia się kilka gatunków arcywyśmienitego nektaru. Gloger wyróżnia przywołany już Knyszyn, a ponadto m.in. okolice Choroszczy (wyborne piwnie/ arcywyśmienity nektar), Tykocina i Drozdowa pod Łomżą (piwo, które uzyskało głośne uznanie na wystawie wiedeńskiej). Co interesujące, Gloger przywołuje też nader rozwiniętą tradycję spożycia złocistego napoju w regionie. Podczas wesela, trwającego nieraz i po kilka dni, (…) goście pochłaniają (…) kilkadziesiąt wiader piwa!”. Nic dziwnego, że już w inwentarzu dworu dojlidzkiego z 1628 r. znajdujemy wzmiankę o browarze, a w 1771 r. w samym Białymstoku funkcjonowały aż 33 browary. Piwo miało zaszczytne miejsce na dworze hetmana wielkiego koronnego Jana Klemensa Branickiego, a sam magnat poświęcał mu sporo uwagi w korespondencji. „Pod nazwą piwo dubeltowe (…) wolno puszczać w obieg tylko takie piwo, którego brzeczka pod wzglądem zawartości ekstraktu jest mocniejsza niż brzeczka, przepisana dla piwa pełnego. Za piwo dubeltowe uważa się piwo z brzeczki podstawowej o zawartości ekstraktu większej niż 13 do 20%.” (ustawa z dnia 12 czerwca 1924 r. o opodatkowaniu piwa). Obecnie mianem „piwa podlaskiego dubeltowego” określamy piwo bazujące wyłącznie na naturalnych surowcach i dodatkach. Jak niegdyś, w rzemieślniczym procesie produkcji, nie stosuje się mikrofiltracji, która wyjaławia napój z wartości odżywczych i negatywnie wpływa na smak.

Navigation Menu

Metrics

Informacje o publikacji dokumentu
Opublikowano: 19.10.2018 08:34
Osoba publikująca: Sławomir Mucha
Zmodyfikowano: 19.10.2018 08:34
Osoba modyfikująca: Sławomir Mucha