Polska i Maroko o pogłębieniu współpracy w rolnictwie. Wspólna wizyta w zakładzie Grupy Polmlek
18.09.2025
Otwarcie rynku marokańskiego na polskie produkty, współpraca naukowa i rozwój nowoczesnych technologii w rolnictwie były głównymi tematami rozmów ministra Stefana Krajewskiego z ministrem Ahmedem El Bouari. Wizyta delegacji marokańskiej w Polsce była też okazją do zaprezentowania innowacji - w zakładzie Grupy Polmlek pokazano pionierską technologię produkcji laktoferyny.
Dwustronne spotkania i wizyty studyjne dały możliwość do przedstawienia atutów polskiego rolnictwa i przemysłu spożywczego, a jednocześnie do omówienia kluczowych obszarów współpracy, takich jak eksport produktów pochodzenia zwierzęcego, nowoczesne technologie w rolnictwie czy kształcenie kadr. Strony podkreślały znaczenie wymiany doświadczeń, które mogą przyczynić się do dalszego rozwoju relacji gospodarczych i naukowych. Podczas pobytu w Polsce (15-16 września) delegacja marokańska odwiedziła gospodarstwa rolne w województwie podlaskim, wytwórnię pasz, mleczarnię oraz rynek hurtowy, a także spotkała się z władzami i wykładowcami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Rozmowy w MRiRW
16 września 2025 r. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi ministrowie omówili możliwości rozwoju handlu rolnego oraz współpracy w obszarze hodowli zwierząt, nowoczesnych technik nawadniania i kształcenia specjalistów.
Minister Stefan Krajewski podkreślił, że Maroko to dla Polski stabilny i ważny partner w regionie Afryki Północnej. Wyraził nadzieję na pogłębienie współpracy bilateralnej, zarówno na szczeblu rządowym, jak i biznesowym, czy naukowo-badawczym. Szef MRiRW z zadowoleniem odnotował intensyfikację kontaktów między służbami weterynaryjnymi obydwu krajów i zaznaczył, że zależy nam szczególnie na uzgodnieniu warunków eksportu produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa drobiowego, z Polski do Maroka. Jednocześnie poinformował, że Polska jako ważny producent żywności jest gotowa do poszerzenia oferty eksportowej na rynek marokański.
– Polska wieś to nie tylko produkcja żywności, ale także coraz silniejsze zaplecze technologiczne i naukowe. Chcemy dzielić się tym potencjałem i równocześnie otwierać nowe rynki dla naszych rolników i przedsiębiorców – podkreślił szef MRiRW.
Minister Krajewski przyjął również zaproszenie do udziału w targach SIAM – największej imprezie rolno – spożywczej w Afryce w kwietniu 2026 r. Stoisko narodowe na tym wydarzeniu zorganizuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Minister Ahmed El Bouari złożył ministrowi Krajewskiego gratulacje z okazji objęcia urzędu, życząc sukcesów. Podziękował za możliwość wizyty w Polsce, podkreślając otwartość na pogłębienie współpracy. Minister zaznaczył, że stronę marokańską interesują w szczególności kwestie nawadniania i zarządzania wodą w rolnictwie, odnowy pogłowia zwierząt gospodarskich oraz współpraca w zakresie kształcenia specjalistów dla rolnictwa.
Podczas spotkania w Warszawie uzgodniono kontynuację rozmów w sprawach weterynaryjnych i wypracowania zapisów świadectw. Zdaniem marokańskiego ministra w tym celu korzystne byłoby powołanie polsko-marokańskiej grupy roboczej ds. współpracy w dziedzinie weterynarii.
Minister El Bouari zaproponował też podpisanie memorandum o porozumieniu, które będzie obejmowało wszystkie obszary, w których Polska i Maroko chciałyby pogłębić współpracę.
Wizyta studyjna i spotkania branżowe
Podczas pobytu w Polsce (15-16 września) delegacja marokańska odwiedziła gospodarstwa rolne w województwie podlaskim, wytwórnię pasz, mleczarnię oraz rynek hurtowy, a także spotkała się z władzami i wykładowcami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Wizyta w Polmlek i projekt laktoferyny
W Lidzbarku Warmińskim goście zapoznali się z projektem badawczo-rozwojowym dotyczącym pozyskiwania ultracennych białek – laktoferyny i laktoperoksydazy. Laktoferyna, określana mianem „różowego złota”, wspiera odporność i znajduje zastosowanie w farmacji oraz żywności funkcjonalnej. Grupa Polmlek wraz z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu opracowała technologię produkcji laktoferyny o rekordowej czystości – 98%.
Minister Stefan Krajewski zwrócił uwagę na ścisłe powiązanie rozwoju przemysłu rolno-spożywczego z pracą rolników i producentów.
– Nie byłoby rozwoju tych firm, gdyby nie nasi rolnicy. Ale też nie byłoby postępu w rolnictwie, gdyby nie takie firmy jak ta, które sięgają po to, co jeszcze niedawno wydawało się niemożliwe. To przykład połączenia ciężkiej pracy, doświadczenia i badań naukowych – mówił minister rolnictwa i rozwoju wsi.
W Polmlek zaprezentowano projekt badawczo-rozwojowy dotyczący pozyskiwania ultracennych białek – laktoferyny i laktoperoksydazy. Laktoferyna, określana mianem „różowego złota”, wspiera odporność, działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, a jej zastosowanie w farmacji i żywności funkcjonalnej może być przełomem w walce z chorobami cywilizacyjnymi.
Grupa Polmlek wraz z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu opracowała technologię produkcji laktoferyny o rekordowej czystości – aż 98%. W Lidzbarku Warmińskim powstaje pierwsza w Europie linia produkcyjna tego białka, która ma szansę wprowadzić polską branżę rolno-spożywczą na nowe światowe rynki.
– To, co oglądamy dziś w Lidzbarku, nie jest wydarzeniem na skalę lokalną czy regionalną. To projekt o znaczeniu europejskim i światowym, pokazujący, że polski przemysł rolno-spożywczy potrafi być liderem innowacji – podkreślił minister Krajewski.
Kolejny krok w relacjach dwustronnych
Wizyta delegacji Maroka potwierdziła duże zainteresowanie rozwojem współpracy w obszarze rolnictwa i przemysłu spożywczego. Strony zadeklarowały wolę dalszych rozmów nad zwiększeniem wymiany handlowej oraz współpracą naukowo-techniczną.
Wymiana handlowa
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski do Maroka w 2024 r. wyniósł 67,8 mln EUR (spadek o ok. 49% w porównaniu z 2023 r.). Najważniejsze pozycje stanowiły pszenica i meslin, wyroby piekarnicze oraz mleko i śmietana zagęszczone. W pierwszym półroczu 2025 r. wartość eksportu osiągnęła 26,8 mln EUR.