Polska na rzecz bezpiecznej i zrównoważonej żywności - systemy kontroli jakości żywności
03.07.2025
Polska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej była dla Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów-Rolno-Spożywczych czasem intensywnej współpracy z organizacjami międzynarodowymi na rzecz tworzenia międzynarodowych standardów norm żywnościowych.
7 spotkań przygotowawczych w Brukseli, 6 sesji komitetów Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO i ponad 20 spotkań koordynacyjnych to główne działania Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS) w ramach polskiej prezydencji w Racie UE.
GIJHARS odpowiadał za współpracę z międzynarodowymi organizacjami działającymi na rzecz standaryzacji żywności oraz pełnił wiodącą rolę w pracach Grupy Roboczej Radu UE ds. Międzynarodowych Kwestii Żywnościowych i Rolnych. Szczególnie angażował się w prace koordynacyjne Grupy związane z Kodeksem Żywnościowym, mającym kluczowe znaczenie dla wypracowania międzynarodowych standardów bezpieczeństwa i jakości żywności.
Dzięki wypracowaniu wspólnych strategii i stanowisk UE do wielu standaryzacyjnych dokumentów, Unia Europejska może wpływać na kształt międzynarodowych regulacji związanych z bezpieczeństwem żywności, jakością produktów rolno-spożywczych, a także uczciwymi praktykami w handlu żywnością.
W czasie półrocznej prezydencji Polski w Radzie UE GIJHARS zorganizował również następujące wydarzenia na terenie kraju, objęte patronatem polskiej prezydencji:
- seminarium dla szkół rolniczych – „Bezpieczeństwo, Europo!”;
- konferencję dla producentów win – „Wino bez tajemnic”;
- międzynarodowe obchody Dnia Bezpieczeństwa Żywności.
Były one przestrzenią do realizacji szeroko rozumianej edukacji i podnoszenia świadomości odbiorców w zakresie znaczenia bezpieczeństwa żywności oraz okazją do wymiany doświadczeń i wzmocnienia międzynarodowej współpracy na rzecz bezpiecznych i zrównoważonych systemów żywnościowych.
Materiały
Do pobrania9-Prezentacja_GIJHARS-podsumowanie_PPwRUE.pdf 1.39MB