W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polski drób jest bezpieczny

05.07.2023

– Nie ma żadnego zagrożenia dla konsumentów. Polski drób jest bezpieczny – podkreślił dziś podsekretarz stanu Krzysztof Ciecióra.

Podsekretarz stanu Krzysztof Ciecióra podczas wypowiedzi na konferencji (fot. MRiRW)

Uczestnicy konferencji zwrócili uwagę, że nie ma żadnego zagrożenia dla konsumentów. Podkreślili, że mięso, zwłaszcza drobiowe, nie jest spożywane na surowo, a poddane obróbce cieplnej jest tym bardziej bezpieczne.

Niebezpieczne tezy w artykule prasowym

W resorcie rolnictwa odbyła się dzisiaj specjalna konferencja prasowa poświęcona zakażeniom kotów wirusem H5N1, w której uczestniczyli także główny lekarz weterynarii Paweł Niemczuk, dyrektor Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach profesor Stanisław Winiarczyk oraz prezes Związku Polskiego Mięsa Witold Choiński.

– Informacje podane w artykule prasowym o tym, że wirus grypy ptaków znajduje się w surowym mięsie drobiowym są absolutnie niesprawdzone. Żadne badania tego nie potwierdzają. Są to nadinterpretacje i manipulacje dokonane przez redakcję Gazety Wyborczej – stanowczo stwierdził wiceminister.

Podsekretarz stanu zwrócił uwagę, że publikacja artykułu uderza w polski sektor drobiarski, który jest najlepszy w Europie. Świadczy o tym między innymi wartość eksportu w wysokości 3,2 mld euro.

– Nie dziwi więc, że różnymi sposobami próbuje się podważyć zaufanie do tego bardzo ważnego sektora naszej gospodarki. To budzi nasze stanowcze reakcje i będziemy walczyć o dobre imię naszych rolników, którzy dokładają wszelkich starań, aby jakość żywności była na jak najwyższym poziomie. I taka właśnie ona jest – powiedział wiceminister.

Oświadczenie profesora Krzysztofa Pyrcia

Profesor Krzysztof Pyrć z Laboratorium Wirusologii w Małopolskim Centrum Biotechnologii, na którego badania powoływali się autorzy artykułu, przesłał oświadczenie.

– Ukazał się materiał prasowy, który sugeruje, że wyniki przeprowadzonych przez nasze zespoły naukowe badań wykazały, że koty w ostatnich tygodniach zakażają się wirusem grypy ptaków H5N1 poprzez skażone mięso pochodzące z drobiu polskiego. Jest to nieprawda. My tego nie wykazaliśmy – podkreślił profesor.

Stanowisko PIWET-u

Dyrektor Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach profesor Stanisław Winiarczyk zwrócił uwagę, że tylko ta placówka, jako jedyna w Polsce, ma status laboratorium referencyjnego, akredytowanego przez europejskie laboratorium w Padwie. Zwrócił przy tym uwagę, że żadna z osób będąca posiadaczem kota zarażonego wirusem H5N1 nie zachorowała.

– Na tysiąc znanych przypadków zachorowań ludzi na świecie na wirus H5N1, ani jedno zachorowanie nie pochodziło od kota – podkreślił profesor.

Stanowisko GIW

Główny lekarz weterynarii Paweł Niemczuk podkreślił, że do obrotu może trafić tylko zdrowe mięso. Przypomniał, że każdorazowo mięso jest badane przed- i poubojowo.

Stanowisko Związku Polskie Mięso

Prezes Związku Polskie Mięso Witold Choiński apelował do przedstawicieli mediów o większą odpowiedzialność za słowo. Zwrócił uwagę, ze polski sektor drobiarski zajmuje bardzo wysoką pozycję w Europie i na świecie. Polska jest pierwszym producentem drobiu w Europie i czwartym na świecie.

– To jest efekt ciężkiej pracy całego sektora i nie można tego zmarnować – dodał prezes Choiński.

Zdjęcia (8)

{"register":{"columns":[]}}