Polsko-singapurskie rozmowy o pogłębieniu współpracy handlowej
23.05.2025
Sekretarz stanu Jacek Czerniak spotkał się dzisiaj z wiodącymi singapurskimi importerami i dystrybutorami szerokiego asortymentu produktów mięsnych, aby w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozmawiać o pogłębieniu polsko-singapurskiej wymiany handlowej w sektorze rolno-spożywczym. W spotkaniu uczestniczył również zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) Tomasz Ciodyk.
Singapurscy przedsiębiorcy odwiedzili Polskę w ramach misji, której organizatorem jest Krajowa Izba Gospodarcza Centrum Promocji Sp. z o.o. oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP we współpracy z Zagranicznym Biurem Handlowym Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu S.A. w Singapurze. W trakcie wizyty w naszym kraju delegacja odwiedziła również kilka zakładów produkcyjnych branży mięsnej.
Rozwijanie polsko-singapurskiej współpracy w sektorze rolnym
Wiceminister Czerniak zaznaczył, że Polska jest jednym z największych producentów i eksporterów żywności w Unii Europejskiej, a produkty mięsne zajmują pierwsze miejsce w strukturze wartościowej polskiego eksportu rolno-spożywczego.
– Nasza żywność jest bardzo ceniona i chętnie kupowana przez konsumentów z innych państw. To zasługa skutecznego nadzoru weterynaryjnego oraz dobrze rozwiniętych systemów jakości – podkreślił sekretarz stanu.
Przypomnijmy, że rynek singapurski jest otwarty dla wielu kategorii polskich produktów rolno-spożywczych, w tym mięsa wieprzowego, drobiowego i wołowego. Ponadto rynek ten, praktycznie zależny od importu żywności – ponad 90 proc. żywności pochodzi z zagranicy – jest bardzo atrakcyjny dla polskich przedsiębiorców.
– Aktywnie działamy na rzecz zwiększenia eksportu polskiej żywności do Singapuru. W 2025 r. KOWR po raz czwarty uczestniczył w targach spożywczych Food&Hotel Asia Food&Beverage, na których Krajowa Izba Gospodarcza Centrum Promocji (KIG CP) zorganizowała odrębne stoisko – powiedział wiceminister Czerniak i wyraził nadzieję, że wizyta w Polsce pozwoli singapurskim przedsiębiorcom zapoznać się z potencjałem polskiego sektora rolno-spożywczego, co przełoży się na pogłębienie współpracy handlowej.
Polsko-singapurska wymiana handlowa artykułami rolno-spożywczymi
W 2024 r. odnotowaliśmy dodatnie saldo w dwustronnej wymianie handlowej towarami rolno-spożywczymi, w wysokości 19,9 mln euro. Polski eksport na rynek singapurski w 2024 r. wyniósł 29,7 mln euro.
Do Singapuru eksportujemy głównie produkty paszowe pochodzenia zwierzęcego, wyroby cukiernicze i piekarnicze oraz mięso wieprzowe. Z Singapuru importujemy głównie proszek kakaowy, masło kakaowe i żywe ryby.