W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polsko-tureckie rozmowy o współpracy

08.03.2019

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski spotkał się 7 marca br. z minister handlu Republiki Turcji Ruhsar Pekcan. Omawiane były możliwości rozwoju współpracy gospodarczej polskich podmiotów z partnerami tureckimi.

Rozmowy polsko-tureckie

Poruszone zostały kwestie dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku tureckiego. Minister podkreślił, że polscy przedsiębiorcy są przygotowani do zaoferowania tureckim konsumentom produktów zgodnych z ich oczekiwaniami i specyfiką rynku. Jako produkty perspektywiczne, których eksport na rynek turecki mógłby się zwiększyć szef polskiego resortu rolnictwa wymienił m.in. zboża, cukier, wyroby cukiernicze, wyroby tytoniowe, skrobię ziemniaczaną.

Minister Ruhsar. Pekcan wskazała w szczególności na zainteresowanie importem ziemniaków i cebuli. Poinformowała również o planach organizacji dwóch misji gospodarczych – polskich przedsiębiorców w Turcji i tureckich podmiotów w Polsce, które miałyby na celu zapoznanie uczestników z możliwościami inwestycyjnymi w kraju partnera.

Obie strony potwierdziły wolę sformalizowania współpracy w dziedzinie rolnictwa poprzez podpisanie Memorandum o porozumieniu pomiędzy Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rzeczypospolitej Polskiej a Ministrem Żywności, Rolnictwa i Hodowli Republiki Turcji. Memorandum przewiduje szeroki zakres tematów współpracy i narzędzi jej realizacji, będących przedmiotem zainteresowania obu stron. W ramach zapisów porozumienia powołana zostanie grupa robocza zajmująca się ułatwianiem warunków wymiany produktami rolno-spożywczymi w handlu bilateralnym.

Turcja to duży, rozwijający się rynek, który prowadzi również intensywną współpracę handlową z krajami ościennymi. Polska odnotowuje rozwój współpracy handlowej artykułami rolno-spożywczymi z Republiką Turcji. W 2018 r. wartość polskiego eksportu towarów rolno-spożywczych do Turcji wyniosła 198,1 mln EUR i wzrosła o 23,7% w stosunku do 2017 roku. Głównym produktem eksportowym jest mięso wołowe, którego eksport stanowił 56% wartości całego polskiego eksportu rolno-spożywczego do Turcji w 2018 roku.

Zdjęcia (3)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
08.03.2019 13:52 Iwona Chromiak
Pierwsza publikacja:
08.03.2019 12:47 Iwona Chromiak
{"register":{"columns":[]}}