W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Produkcja ekologiczna - dowiedz się więcej

Infografika - Kupuj świadomie

Produkcja i rolnictwo ekologiczne to:

Produkt który,

  • powstał z ekologicznych i naturalnych składników,
  • nie zawiera sztucznych dodatków ani polepszaczy,
  • jest kontrolowany na każdym etapie produkcji, przygotowywania i dystrybucji,
  • powstał z poszanowaniem dla środowiska i dobrostanu zwierząt,
  • spełnia restrykcyjne warunki dotyczące metody produkcji, przetwarzania, transportu i przechowywania.
     

Produkcja i rolnictwo ekologiczne

Produkcja i rolnictwo ekologiczne stanowią najbardziej przyjazną dla środowiska metodę wytwarzania żywności. To trend o wymiarze globalnym, co zostało wyraźnie podkreślone przez Komisję Europejską zarówno w strategii na rzecz bioróżnorodności, jak i w strategii „Od pola do stołu” (Farm to Fork).

Produkcja ekologiczna ma charakter wielofunkcyjny:

  • z jednej strony pozytywnie oddziałuje na środowisko naturalne i przynosi korzyści rolno-środowiskowe,

  • z drugiej – odpowiada na zmieniającą się strukturę popytu i rosnącą świadomość konsumentów.

Po okresie intensywnego rozwoju produkcji przemysłowej coraz więcej konsumentów poszukuje żywności powstającej w warunkach możliwie najbardziej zbliżonych do naturalnych.


Dane dotyczące rolnictwa ekologicznego w Polsce
  • W 2024 r. działalność w sektorze produkcji ekologicznej prowadziło 24 793 producentów ekologicznych.

  • Powierzchnia użytków rolnych objętych systemem wynosiła 691 471 ha.

  • Największy udział miały uprawy zbóż, następnie rośliny okopowe i przemysłowe, a dalej warzywa, owoce i orzechy.

  • W porównaniu z rokiem 2023 znacząco wzrosła produkcja jaj i drobiu ekologicznego.


Kierunki rozwoju

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi dąży do tego, aby w Polsce rozwijała się nie tylko produkcja pierwotna żywności ekologicznej, ale również przetwórstwo produktów ekologicznych.

Rozwój tego sektora:

  • daje rolnikom możliwość osiągania wyższych dochodów poprzez skracanie łańcuchów dostaw,

  • pozytywnie wpływa na budowanie relacji handlowych,

  • sprzyja tworzeniu nowych miejsc pracy na obszarach wiejskich.

{"register":{"columns":[]}}