W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Produkty zarejestrowane jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności

Produkty zarejestrowane czyli wpisane przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności. 
Zgodnie z przepisami zarejestrowane nazwy, w przypadku Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności zarejestrowanych z zastrzeżeniem nazwy, są chronione przed:

  • wszelkim bezpośrednim lub pośrednim wykorzystywaniem w celach komercyjnych zarejestrowanej nazwy dla produktów nie objętych rejestracją, o ile produkty te są porównywalne do produktów zarejestrowanych pod tą nazwą lub jeśli stosowanie nazwy narusza prestiż chronionej nazwy;
  • każdym niezgodnym z prawem zawłaszczeniem, imitacją lub aluzją, jeśli nawet prawdziwe pochodzenie produktu jest zaznaczone lub chroniona nazwa została przetłumaczona, lub towarzyszy jej wyrażenie „w stylu”, „rodzaju”, „przy użyciu metody”, „tak jak produkowane w”, „imitacja” lub „podobne”;
  • wszelkimi innymi fałszywymi lub mylącymi danymi odnoszącymi się do miejsca pochodzenia, właściwości lub podstawowych cech produktu na opakowaniu wewnętrznym lub zewnętrznym, w materiale reklamowym lub dokumentach odnoszących się do danego produktu lub na opakowaniu produktu w pojemniku, mogącym stworzyć fałszywe wrażenie co do jego pochodzenia;
  • wszelkimi innymi praktykami mogącymi wprowadzić w błąd zainteresowanych co do prawdziwego pochodzenia produktu.

Materiały

1. Bryndza podhalańska
Bryndza​_podhalańska.rar 0.39MB
2. Oscypek
Oscypek.rar 0.43MB
3. Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich
Miód​_wrzosowy​_z​_Borów​_Dolnośląskich.rar 0.20MB
4. Półtorak staropolski tradycyjny
Półtorak​_staropolski.rar 1.47MB
5. Dwójniak staropolski tradycyjny
Dwójniak​_staropolski.rar 1.47MB
6. Trójniak staropolski tradycyjny
Trójniak​_staropolski.rar 1.47MB
7. Czwórniak staropolski tradycyjny
Czwórniak​_staropolski.rar 1.47MB
8. Rogal świętomarciński
Rogal​_świętomarciński.rar 0.52MB
9. Wielkopolski ser smażony
Wielkopolski​_ser​_smażony.rar 11.57MB
10. Andruty kaliskie
Andruty​_kaliskie.rar 0.20MB
11. Olej rydzowy tradycyjny
Olej​_rydzowy​_tradycyjny.rar 0.62MB
12. Pierekaczewnik
Pierekaczewnik.rar 0.25MB
13. Truskawka kaszubska
Truskawka​_kaszubska.rar 0.51MB
14. Redykołka
Redykołka.rar 0.33MB
15. Wiśnia nadwiślanka
Wiśnia​_nadwiślanka.rar 0.93MB
16. Fasola korczyńska
Fasola​_korczyńska.rar 0.56MB
17. Miód kurpiowski
Miód​_kurpiowski.rar 0.73MB
18. Podkarpacki miód spadziowy
Podkarpacki​_miód​_spadziowy.rar 0.37MB
19. Suska sechlońska
Suska​_sechlonska.rar 2.58MB
20. Kiełbasa lisiecka
Kiełbasa​_lisiecka.rar 0.20MB
21. Obwarzanek krakowski
Obwarzanek​_krakowski.rar 2.62MB
22. Śliwka szydłowska
Śliwka​_szydłowska.rar 2.56MB
23. Jabłka łąckie
Jabłka​_łąckie.rar 0.83MB
24. Chleb prądnicki
Chleb​_prądnicki.rar 2.21MB
25. Kiełbasa jałowcowa staropolska
Kiełbasa​_jałowcowa​_staropolska.rar 0.60MB
26. Kiełbasa myśliwska staropolska
Kiełbasa​_myśliwska​_staropolska.rar 0.53MB
27. Karp zatorski
Karp​_zatorski.rar 3.52MB
28. Miód drahimski
Miód​_drahimski.rar 0.36MB
29. Kołocz śląski / kołacz śląski
Kołocz​_śląski​_kołacz​_śląski.rar 0.42MB
30. Jabłka grójeckie
jabłka​_grójeckie.rar 2.35MB
31. Kabanosy staropolskie
Kabanosy​_staropolskie.rar 0.54MB
32. Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca / fasola z Doliny Dunajca
Fasola​_Piękny​_Jaś​_z​_Doliny​_Dunajca​_fasola​_z​_Doliny​_Dunajca.rar 1.31MB
33. Fasola wrzawska
Fasola​_wrzawska.rar 2.29MB
34. Miód z Sejneńszczyzny / Łoździejszczyzny / Seinų/ Lazdijų krašto medus
Miód​_z​_Sejneńszczyzny​_Łoździejszczyzny​_Seinų​_Lazdijų​_krašto​_medus.rar 0.36MB
35. Ser koryciński swojski
Ser​_koryciński​_swojski.rar 20.11MB
36. Jagnięcina podhalańska
Jagnięcina​_podhalańska.rar 0.44MB
37. Cebularz lubelski
Cebularz​_lubelski.rar 0.59MB
38. Krupnioki śląskie
Krupnioki​_śląskie.rar 1.24MB
39. Kiełbasa biała parzona wielkopolska
Kiełbasa​_biała​_parzona​_wielkopolska.rar 0.98MB
40. Kiełbasa piaszczańska
Kiełbasa​_piaszczańska.rar 1.58MB
41. Kiełbasa krakowska sucha staropolska
Kiełbasa​_krakowska​_sucha​_staropolska.rar 0.69MB
42. Czosnek galicyjski
Czosnek​_galicyjski​_1.rar 1.14MB
43. Podpiwek kujawski
Podpiwek​_kujawski.rar 4.35MB
44. Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego
Miód​_spadziowy​_z​_Beskidu​_Wyspowego.rar 2.97MB
45. Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły
Powidła​_śliwkowe​_z​_Doliny​_Dolnej​_Wisły.rar 3.66MB
46. Twaróg wędzony
Twaróg​_wędzony.rar 16.57MB
47. Wędzone jabłko sechlońskie
Wędzone​_jabłko​_sechlońskie.zip 2.88MB
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
10.04.2024 15:28 Maria Kuźniar
Pierwsza publikacja:
14.09.2018 08:36 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}