W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pryszczyca – aktualizacja komunikatu MRiRW na 19 kwietnia 2025 r.

19.04.2025

Sztab

Zespół Zarządzania Kryzysowego MRiRW, koordynujący działania zabezpieczające przed transmisją wirusa pryszczycy na terytorium RP – najważniejsze informacje:

  1. W Polsce nie ma pryszczycy i nie ma podejrzeń tej choroby. Zespół Zarządzania Kryzysowego przeanalizował dotychczasowe działania profilaktyczne oraz sytuację epidemiologiczną na Węgrzech i Słowacji. Na Słowacji sytuacja pozostaje stabilna – od 4 kwietnia br. nie odnotowano żadnych nowych ognisk wirusa.
  2. Od dziś obowiązuje nowe rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które ma na celu ograniczenie ryzyka rozprzestrzeniania się pryszczycy (Dz.U. 2025 poz. 516). Przepisy będą obowiązywały aż do podjęcia decyzji przez Komisję Europejską w sprawie nowego ogniska choroby na Węgrzech.
    Przypominamy, że rozporządzenie dotyczy całego terytorium Węgier.
  3. Wzmacniamy działania informacyjne dotyczące pryszczycy poprzez kampanię w Polskim Radiu. Emitujemy spoty radiowe w pięciu regionalnych rozgłośniach Polskiego Radia – w województwach: opolskim, śląskim, dolnośląskim, małopolskim oraz podkarpackim. Spoty skierowane są do rolników i do konsumentów.
  4. W okresie przedświątecznym Państwowa Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Weterynaryjna oraz Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych prowadziły intensywne kontrole żywności w sklepach, na targowiskach i placach handlowych. Zalecamy, aby żywność nabywać wyłącznie ze sprawdzonych, legalnych źródeł. Należy unikać zakupów w przypadkowych miejscach sprzedaży, a także rezygnować z produktów oferowanych w podejrzanie niskich cenach lub bez jasnej informacji o pochodzeniu. Nasze działania wpływają na bezpieczeństwo żywnościowe, zapewniając ochronę przed chorobami zakaźnymi, które mogą zagrażać produkcji rolnej oraz zdrowiu konsumentów, a także wspierając stabilność rynku żywnościowego w kraju.
{"register":{"columns":[]}}