Przetwórstwo ryb - ważny segment polskiego przemysłu: wizyta terenowa sekretarza stanu Jacka Czerniak
04.07.2025
Sekretarz stanu Jacek Czerniak odwiedził trzy rodzinne przedsiębiorstwa przetwórstwa ryb w województwie kujawsko-pomorskim, reprezentujące istotny segment polskiego przemysłu rybnego. Przedsiębiorstwa te łączą długoletnią tradycję z nowoczesnymi technologiami i znaczącym wkładem w eksport produktów na rynki europejskie i światowe.
Wiceminister Czerniak zwiedził zakłady:
- PPU Herring Brygida Stachniuk z Wielkiej Nieszawki, specjalizujący się w przetwórstwie śledzi marynowanych i solonych oraz w produkcji sałatek rybnych;
- Contimax S.A. – oddział w Dąbrowie Chełmińskiej, specjalizujący się w przetwórstwie łososia wędzonego na zimno i gorąco oraz w szerokim asortymencie produktów rybnych najwyższej jakości;
- Abramczyk Sp. z o.o. z Bydgoszczy, będącego jednym z liderów rynku mrożonych ryb i owoców morza. Zakład oferuje szeroki asortyment ryb morskich (m.in. dorsz, mintaj, łosoś), a także dania gotowe i produkty panierowane.
W trakcie wizyt sekretarz stanu zapoznał się z liniami technologicznymi i procesem produkcyjnym oraz uczestniczył w degustacji produktów.
Podczas wizyty w przedsiębiorstwie Abramczyk wiceminister Czerniak, w imieniu Prezydenta RP, wręczył dwóm pracownikom zakładu odznaczenia:
- Zasłużony dla Rolnictwa oraz
- Srebrny Krzyż Zasługi.
Europejskie wsparcie w obszarze rybołówstwa
Przypominamy, że w obszarze rybołówstwa ważne porozumienie w celu ochrony i racjonalnego zarządzania wspólnymi zasobami ryb oraz zapewnienia uczciwej konkurencji dla europejskich rybaków i ochrony interesów połowowych UE osiągnęła polska prezydencja. Byłó to związane ze zmianą przepisów rozporządzenia w sprawie określonych środków podejmowanych w celu ochrony stad ryb względem państw pozwalających na niezrównoważone połowy.
Ponadto polska prezydencja z sukcesem przeprowadziła proces uzgodnienia i przyjęcia mandatów Rady UE dla KE na negocjacje KE z państwami trzecimi oraz na spotkania regionalnych organizacji zarządzania rybołówstwem.