Rolnictwo ekologiczne i żywność wysokiej jakości
03.07.2025
W czasie polskiej prezydencji w Radzie UE jednym z ważnych obszarów było organizowanie wydarzeń promujących ekologiczną żywność wysokiej jakości oraz podejmowanie działań wspierających rozwój i integrację w Europie sektora rolnictwa ekologicznego.
Podczas 6 miesięcy naszej prezydencji w Radzie UE prowadziliśmy działania, których celem było m.in. wzmocnienie współpracy między krajami członkowskimi w zakresie ekologicznego rolnictwa oraz prezentacja i promocja potencjału polskiego rolnictwa ekologicznego. Wydarzenia organizowane w Stałym Przedstawicielstwie RP były wspaniałą okazją do promocji polskiej kultury i tradycji, w tym – tradycyjnych polskich potraw. Cykliczny zjazd Ambasadorów Rolnictwa Ekologicznego UE, w tym roku zorganizowany w Polsce, stanowił możliwość wymiany doświadczeń w zakresie dobrych praktyk oraz zacieśnienia współpracy osób odpowiedzialnych za przygotowanie propozycji regulacji w obszarze produkcji ekologicznej.
Działania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi podejmowane podczas polskiego przewodnictwa w Radzie UE umożliwiły stworzenie przestrzeni do międzynarodowych spotkań i dialogu. Były również szansą na wzmocnienie współpracy na rzecz rolnictwa ekologicznego w Europie.
Szczegółowe podsumowanie tych dwóch wydarzeń przedstawili: podsekretarz stanu MRiRW Adam Nowak oraz Justyna Cieślikowska Departamentu Innowacji, Cyfryzacji i Transferu Wiedzy w MRiRW.
Zapraszamy do obejrzenia relacji online – na stronie MRiRW, na oficjalnym profilu MRiRW na YouTube oraz na ministerialnym profilu Facebook.
Materiały
Do pobrania12-Prezentacja_DEJ-podsumowanie_PPwRUE.pdf 3.26MB