W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rozmowy polsko-algierskie

29.10.2021

Sekretarz stanu Szymon Giżyński przyjął dziś sekretarza generalnego w Ministerstwie Spraw Zagranicznych Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej Rachidem Chakibem Kaidem i towarzyszącą mu delegację. Spotkanie zostało zorganizowane na prośbę strony algierskiej.

Spotkanie z Panem Rachidem Chakibem Kaidem (fot. MRiRW)

Wiceministrowie dokonali realistycznej oceny stanu polsko-algierskiej współpracy w dziedzinie rolnictwa. Skupili się głównie na omówieniu możliwości i sposobów jej pogłębienia.

Sekretarz stanu Szymon Giżyński wyraził nadzieję na ścisłą współpracę z Algierią, która jest ważnym odbiorcą polskich produktów rolno-spożywczych.

Szefowie delegacji zgodzili się, że intencje oraz oczekiwania obu stron, wyrażone w trakcie rozmów, wskazują na istniejący potencjał do dalszego zacieśniania kontaktów w różnych aspektach dotyczących sektora rolnego.

Wiceminister Rachid Chakib Kaid z dużym uznaniem odniósł się do polskich osiągnięć w dziedzinie modernizacji rolnictwa i wyraził zainteresowanie skorzystaniem z polskich doświadczeń w tym zakresie. Podkreślił, iż obecnie wdrażany w Algierii rządowy program plasuje rolnictwo w grupie najważniejszych gałęzi gospodarki, które otrzymają wsparcie i znaczne środki do dalszego rozwoju.  Zachęcił polskie podmioty do działalności i inwestowania na rynku algierskim. W tym kontekście poinformował również o gotowości prywatnego sektora do współpracy z polskimi partnerami.

Ważnym tematem rozmów były możliwości zwiększenia wzajemnych obrotów w handlu rolno-spożywczym. Sekretarz stanu Szymon Giżyński zauważył, że niezbędnym działaniem, od którego w ogromnym stopniu zależy potencjalny wzrost wartości wymiany handlowej artykułami rolno-spożywczymi jest eliminacja barier. Zwrócił uwagę na potrzebę możliwie szybkiego zniesienia istniejących ograniczeń w dostępie do rynku algierskiego dla polskich produktów rolno-spożywczych.

Uczestniczący w spotkaniu główny lekarz weterynarii Mirosław Welz zauważył, że warunkiem swobodnego przepływu towarów jest wzajemne uznawanie standardów weterynaryjnych,
w szczególności mających potwierdzenie w wystawianych weterynaryjnych świadectwach zdrowia. Wyraził nadzieję na nawiązanie bezpośrednich kontaktów między przedstawicielami służb weterynaryjnych obu krajów. GLW jest przekonany, że dzięki merytorycznym rozmowom między specjalistami - uda się w krótkim czasie rozwiązać problemy dotyczące dostępu do rynku algierskiego dla szeregu polskich produktów pochodzenia zwierzęcego. Wiceminister R. Ch. Kaid zapewnił polskich rozmówców, że, po powrocie do kraju, przekaże wnioski strony polskiej do algierskiego resortu rolnictwa i służb weterynaryjnych. W opinii algierskiego wiceministra powrót do stałego i bezpośredniego dialogu między przedstawicielami służb weterynaryjnych obu krajów jest niezwykle ważny i leży w interesie obydwu krajów.

W kontekście rozwoju bilateralnych relacji handlowych zastępca dyrektora generalnego KOWR Krzysztof Dec wyraził zadowolenie, że polskie produkty żywnościowe są dostępne na algierskim rynku. Dodał, że można do Algierii dostarczać dużo szerszą gamę produktów, m.in. takich hitów eksportowych jak drób, jabłka, owoce miękkie i in. Jednocześnie zapewnił o gotowości KOWR do podejmowania działań na rzecz pobudzania wymiany handlowej, w tym wsparcia w zakresie kojarzenia partnerów biznesowych po obu stronach. Wicedyrektor Krzysztof Dec zaprosił algierskich przedsiębiorców do odbycia wizyty w Polsce w celu nawiązania relacji biznesowych z polskimi podmiotami.

Rozmówcy wyrazili zainteresowanie intensyfikacją kontaktów i wspólnymi inicjatywami sprzyjającymi rozwojowi branży rolnej w obu krajach. W tym kontekście potwierdzili chęć zawarcia bilateralnego memorandum o porozumieniu dotyczącego współpracy w dziedzinie rolnictwa, które podlega obecnie negocjacjom. Wiceministrowie Sz. Giżyński i R. Ch. Kaida wyrazili przekonanie, że podpisanie tego dokumentu będzie impulsem sprzyjającym zacieśnianiu i zdynamizowaniu relacji polsko-algierskich, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że obejmuje ono szereg obszarów, takich jak: produkcja roślinna, zdrowie i hodowla zwierząt, badania i innowacje, czy promocja wspólnych przedsięwzięć przedstawicieli polskiego i algierskiego biznesu.

Produkty rolno-spożywcze stanowią główną grupę towarów w polskim eksporcie ogółem do Algierii. Algieria jest jednym z najważniejszych odbiorców polskich produktów mleczarskich poza krajami UE. Polska odnotowuje dodatnie saldo w obrocie artykułami rolno-spożywczymi z Algierią, które w 2020 r. wyniosło 250,9 mln EUR. W 2020 r. wartość polskiego eksportu wyniosła 251,5 mln EUR, natomiast w I półroczu 2021 r. przekroczyła ten poziom osiągając 264,5 mln EUR. W tym okresie do Algierii eksportowaliśmy głównie pszenicę oraz mleko i artykuły mleczarskie.

Zdjęcia (5)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
29.10.2021 16:13 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
29.10.2021 16:04 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}