W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rozmowy polsko-emirackie

26.05.2023

Współpraca bilateralna państw w obszarze rolnictwa była tematem dzisiejszego spotkania ministra rolnictwa i rozwoju wsi Roberta Telusa z przedstawicielami administracji i biznesu Państwa Zjednoczonych Emiratów Arabskich (PZEA). Ministrowi towarzyszył podsekretarz stanu Krzysztof Ciecióra. Delegacji emirackiej przewodniczył Ahmed Al Sayegh, minister stanu w Ministerstwie Spraw Zagranicznych i Współpracy Międzynarodowej PZEA.

foto główne

Obszary współpracy

Ministrowie potwierdzili obustronne zainteresowanie zacieśnianiem współpracy bilateralnej w obszarze rolnictwa – zarówno w wymiarze gospodarczym, jak i w zakresie wykorzystania najnowszych technologii i innowacji w rolnictwie.

Obie strony podkreśliły istotne znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego, zwracając uwagę, że pandemia koronawirusa i wojna w Ukrainie uświadomiła wszystkim, jak ważne jest zapewnienie stałego dostępu do produktów rolno-spożywczych.

Zainteresowanie PZEA importem z Polski

Minister Robert Telus zaznaczył, że Polska jest unijnym liderem pod względem produkcji i eksportu towarów rolno-spożywczych, które są eksportowane do wielu krajów na całym świecie.

Minister stanu Ahmed Al Sayegh potwierdził zainteresowanie PZEA importem z Polski zwłaszcza pszenicy i jęczmienia. Rozmowy w tej sprawie ma prowadzić z emirackimi kontrahentami m.in. spółka Elewarr, wchodząca w skład Krajowej Grupy Spożywczej.

Dostęp polskich produktów na rynek PZEA

Podsekretarz stanu Krzysztof Ciecióra przekazał stronie emirackiej postulat dotyczący zniesienia zakazu importu z Polski surowego mięsa drobiowego oraz jaj konsumpcyjnych i ich produktów. Podkreślił, że Polska w większości jest wolna od ptasiej grypy, a nasze produkty są bezpieczne i wysokiej jakości. Minister Al Sayegh obiecał poruszenie tego problemu po powrocie do kraju.

Współpraca naukowa i badawcza

Podczas spotkania omówiony został także temat zacieśniania współpracy w zakresie innowacji, cyfryzacji, transferu wiedzy i transformacji energetycznej. Strona emiracka zaproponowała podpisanie porozumienia obejmującego tę tematykę. Nadałoby ono nowy impuls współpracy naukowej i badawczej. Ma ona ogromne znaczenie dla rozwoju rolnictwa zarówno w Polsce, jak i w PZEA.

Rozmówcy zgodzili się, że ważną dziedziną wspólnych działań mogłyby być kwestie wykorzystania wody w rolnictwie – zwłaszcza mając na względzie warunki klimatyczne ZEA, ale też występujące w Polsce susze.

Wiceminister Ciecióra pozytywnie odniósł się do tej inicjatywy i podkreślił, że pod nadzorem Ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi funkcjonuje dwanaście instytutów badawczych, które są gotowe do prowadzenia wspólnych prac i projektów z partnerami zagranicznymi. Wiceminister zwrócił też uwagę, że tematykę badań w rolnictwie prowadzą również instytucje nadzorowane przez Ministerstwo Edukacji i Nauki oraz rolnicze uczelnie wyższe.

Plany delegacji PZEA

Przyjazd delegacji emirackiej do Polski jest bezpośrednim rezultatem ustaleń podjętych podczas wizyty w PZEA prezydenta RP Andrzeja Dudy w marcu 2023 r. Delegacja uczestniczy m.in. w polsko-emirackim forum biznesu (z udziałem firm rolno-spożywczych) oraz w licznych spotkaniach, w tym z wybranymi instytutami badawczymi nadzorowanymi przez MRiRW, a także wizytach studyjnych m.in. w województwie warmińsko-mazurskim (pod kątem rozwoju współpracy biznesowej dotyczącej sektora rolnego).

Polski eksport rolny do PZEA

W 2022 r. wartość eksportu rolnego do Państwa Zjednoczonych Emiratów Arabskich osiągnęła poziom prawie 126 mln EUR (to wzrost o 55 proc. w stosunku do 2021 r.). Eksportowaliśmy głównie przetwory spożywcze, chleb, wyroby cukiernicze oraz czekoladę i inne przetwory spożywcze zawierające kakao.

Wartość eksportu rolnego do PZEA w pierwszych trzech miesiącach 2023 r. wyniosła 46 mln EUR, co oznaczało wzrost o 79 proc. w stosunku do analogicznego okresu 2022 r. W tym okresie eksportowaliśmy przede wszystkim chleb, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka.

Zdjęcia (7)

{"register":{"columns":[]}}