W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rozmowy polsko-izraelskie

20.12.2022

Podczas spotkania wicepremiera, ministra rolnictwa i rozwoju wsi Henryka Kowalczyka z ambasadorem Izraela w Polsce Yacovem Livne rozmówcy podkreślili chęć zacieśniania współpracy bilateralnej w obszarze rolnictwa. Spotkanie odbyło się na prośbę strony izraelskiej.

foto główne

Obszary współpracy

Strony potwierdziły wzajemne zainteresowanie zacieśnianiem współpracy w obszarze wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi oraz najnowszych technologii i innowacji w rolnictwie.

Współpraca w obliczu wojny

Rozmówcy zwrócili uwagę na perspektywy rozwoju polsko-izraelskiej współpracy w kontekście przerwania globalnych łańcuchów dostaw żywności w związku z wojną w Ukrainie.

Wicepremier Kowalczyk przedstawił działania podejmowane przez Polskę na rzecz ułatwienia wywozu do krajów trzecich zbóż i innych towarów rolnych pochodzących z Ukrainy. Ambasador Izraela podkreślił, że bezpieczeństwo żywnościowe krajów afrykańskich i niektórych krajów Bliskiego Wschodu zostało poważnie zagrożone wskutek wojny.

Stan i perspektywy rozwoju wymiany handlowej

Wicepremier zauważył, że mamy duży niewykorzystany potencjał, jeśli chodzi o rozwój handlu rolnego. Stwierdził, że niezbędne jest usunięcie barier ograniczających wzrost wymiany handlowej. Wyraził nadzieję na zniesienie przez Izrael ograniczeń w imporcie mięsa drobiowego i jego produktów z Polski i potwierdzenie warunków importu z Polski mrożonego mięsa wołowego. Zachęcił też izraelskich partnerów do współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, który może ułatwiać kontakty przedsiębiorców z obydwu krajów, np. poprzez organizację misji gospodarczych.

Ambasador Yacov Livne poinformował, że polska żywność jest dostępna na rynku izraelskim. Zwrócił szczególną uwagę na polską wołowinę, po którą chętnie sięgają konsumenci z uwagi na jej walory jakościowe, smakowe i przystępną cenę. Poinformował też, że Izrael eksportuje szereg produktów, których uprawa w Polsce jest niemożliwa ze względu na warunki klimatyczne – jak awokado czy banany.

Obie strony zgodnie odnotowały komplementarność polskiego i izraelskiego rolnictwa, co można traktować jako czynnik sprzyjający rozwojowi wzajemnie korzystnej współpracy handlowej pomiędzy krajami.

Ambasador Livne wyraził też przekonanie, że Polska i Izrael mogłyby rozwijać kontakty w obszarze nowych technologii, innowacyjności w rolnictwie. Podkreślił, że Izraelczycy mają w tej dziedzinie świetne osiągnięcia. Wicepremier Kowalczyk przyznał, że z uwagi na zmiany klimatyczne warto już teraz się przyjrzeć izraelskim rozwiązaniom.

Eksport rolny do Izraela

W okresie styczeń – październik 2022 r. wartość eksportu rolnego do Izraela osiągnęła poziom ponad 334 mln EUR (wzrost o 43 proc. w stosunku do analogicznego okresu 2021 r.).

Eksportowaliśmy głównie mięso wołowe, cukier, pszenicę, przetwory spożywcze, chleb i pieczywo cukiernicze, wody, filety rybne, sery i twarogi.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
28.12.2022 11:58 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
28.12.2022 11:58 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}