W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rozmowy polsko-japońskie

28.10.2022

Zabiegamy o zwiększenie dostępu do rynku japońskiego dla polskiej żywności. Wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk spotkał się dziś z ambasadorem Japonii w Polsce Akio Miyajima.

GŁÓWNE

Omówione tematy

Spotkanie miało m.in. na celu podsumowanie wizyty wicepremiera Kowalczyka w Tokio 26–27 września 2022 r. Rozmówcy nawiązali do konstruktywnego spotkania wicepremiera Kowalczyka z ministrem rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa Japonii. Wicepremier Kowalczyk zwrócił uwagę na intensywne kontakty przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z partnerami japońskimi, które miały miejsce w ostatnim okresie w Warszawie, w tym m.in. spotkanie sekretarza stanu Ryszarda Bartosika z importerami wołowiny z Japonii.

Istotnym tematem spotkania była również sprawa poszerzania dostępu do rynku japońskiego dla żywności z Polski, m.in. mięsa drobiowego i owoców borówki.

Eksport polskiej żywności do Japonii

Japonia to ważny partner Polski w handlu rolno-spożywczym. W 2021 r. nasz eksport do Japonii osiągnął wielkość 95,2 mln euro. Kraj ten znajduje się na czele listy odbiorców polskiej wołowiny wśród krajów pozaunijnych (zaraz za Wielką Brytanią).

Zdjęcia (8)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
28.10.2022 16:13 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
28.10.2022 16:11 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}