Rozmowy polsko-tureckie
10.04.2025
O możliwościach intensyfikacji polsko-tureckiej współpracy w dziedzinie rolnictwa rozmawiał dzisiaj sekretarz stanu Stefan Krajewski z delegacją Turecko-Polskiej Grupy Przyjaźni Wielkiego Zgromadzenia Narodowego Turcji pod przewodnictwem Ferhata Nasiroğlu. Delegacji towarzyszył ambasador Republiki Turcji w Polsce J.E. Rauf Alp Denktaş.
W spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele Głównego Inspektoratu Weterynarii (GIW) oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR).
Perspektywy rozwoju dwustronnej współpracy i wymiany handlowej
Sekretarz stanu Stefan Krajewski podkreślił dynamiczny rozwój polsko-tureckich relacji i zaznaczył, że Polska jest zainteresowana intensyfikacją współpracy bilateralnej w sprawach rolnych. Podstawą tej współpracy jest m.in. memorandum o współpracy w dziedzinie rolnictwa podpisane w maju 2021 r. w Ankarze.
– Jesteśmy gotowi do zwiększenia wolumenu oraz rozszerzenia asortymentu polskich produktów rolno-spożywczych eksportowanych do Turcji – zapewnił wiceminister Krajewski i zachęcił tureckich partnerów do kontaktu z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa – rządowej agendy wspierającej eksport polskich produktów rolno-spożywczych.
– Zależy nam na eliminowaniu istniejących ograniczeń w dostępie do rynku tureckiego, ponieważ kolejne polskie zakłady są zainteresowane uzyskaniem uprawnień do eksportu wołowiny na turecki rynek – powiedział sekretarz stanu.
Przewodniczący Ferhat Nasiroğlu zgodził się, że konieczne są wspólne działania wspierające rozwój wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi między Polską a Turcją. Przewodniczący delegacji zaznaczył, że Turcja dostrzega również możliwość nawiązania relacji naukowo-badawczej z uczelniami i instytucjami naukowymi w Polsce, prowadzącymi badania w obszarze rolnictwa.
Eksport rolno-spożywczy do Turcji
Turcja to pierwszy odbiorca polskich produktów rolno-spożywczych wśród krajów regionu Bliskiego Wschodu. W 2024 r. eksport towarów rolno-spożywczych do Turcji osiągnął wartość 491 mln EUR. Sprzedawaliśmy głównie: mięso z bydła świeże lub schłodzone, przetwory spożywcze, karmę dla zwierząt oraz wyroby piekarnicze.