Powrót

Rozmowy z przedstawicielami organizacji branżowych nt. rozwoju eksportu polskiego drobiu do krajów trzecich

18.07.2025

Sekretarz stanu Jacek Czerniak rozmawiał dzisiaj w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) z przedstawicielami organizacji branżowych sektora mięsa drobiowego nt. możliwości zwiększenia eksportu polskiego mięsa drobiowego na rynki krajów trzecich. Szczególną uwagę rozmówcy poświęcili perspektywom przywrócenia eksportu tego asortymentu do Chin. W spotkaniu wziął również udział zastępca głównego lekarza weterynarii Jakub Kubacki.

Wiceminister Jacek Czerniak przewodniczy spotkaniu z przedstawicielami branży drobiarskiej (fot. MRiRW)

Sekretarz stanu Jacek Czerniak podkreślił zaangażowanie MRiRW oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii w rozmowy prowadzone ze stroną chińską, na temat przywrócenia eksportu polskiego drobiu do tego kraju.

– Liczymy na porozumienie z władzami Chin w sprawie wznowienia możliwości wysyłania drobiu – naszego sztandarowego produktu eksportowego – na chiński rynek. Sprzyjającą okolicznością w tym kontekście jest odzyskanie przez Polskę statusu kraju wolnego od grypy ptaków. Oczekujemy sprawnego zniesienia przez władze chińskie zakazu importu wprowadzonego w związku z występowaniem ognisk tej choroby oraz uzgodnienia korzystnych warunków stosowania regionalizacji – powiedział wiceminister Czerniak.

Najważniejsze dane dot. produkcji i eksportu mięsa drobiowego

Polska od 2014 r. jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej z ponad 20-procentowym udziałem w całej unijnej produkcji. Duża nadwyżka produkcji drobiu generowana przez krajowych producentów pozwala na rozwój eksportu. W 2024 r. Polska wyeksportowała 2,3 mln ton produktów drobiowych (wzrost o 8 proc. rok do roku). Przychody z eksportu wyniosły 5,6 mld euro (wzrost o 10 proc. rok do roku; dane: KOWR).

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}