W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rozwój współpracy polsko-tureckiej w dziedzinie rolnictwa i rybołówstwa

25.05.2021

Sekretarz stanu Ryszard Bartosik uczestniczył w dniach 24-25 maja br. w oficjalnej wizycie prezydenta RP Andrzeja Dudy do Republiki Turcji.

Główne Ankara Pałac Prezydencki - podpisanie Memorandum o Współpracy Rolniczej (fot. Jakub Szymczuk KPRP)

Ważnym punktem programu wizyty w Turcji było podpisanie, w obecności prezydentów Polski
oraz Turcji, „Memorandum o Porozumieniu między Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP
a Ministerstwem Rolnictwa i Leśnictwa Republiki Turcji o współpracy rolniczej”. Przyjęcie tego dokumentu świadczy o zaangażowaniu i gotowości partnerów po stronie polskiej i tureckiej
do zacieśniania współpracy dotyczącej szeroko rozumianego sektora rolnictwa i rybołówstwa.

Podczas pobytu w Ankarze wiceminister Bartosik spotkał się z wiceministrem rolnictwa i leśnictwa Republiki Turcji Akifem Özkaldım. W tracie rozmowy wiceministrowie podkreślili zainteresowanie intensyfikacją kontaktów i wspieraniem wspólnych inicjatyw sprzyjających rozwojowi sektora rolno-spożywczego obu krajów. Wyrazili także nadzieję, że podpisanie „Memorandum o Porozumieniu między Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rzeczypospolitej Polskiej a Ministerstwem Rolnictwa i Leśnictwa Turcji o Współpracy Rolniczej” będzie istotnym impulsem sprzyjającym zacieśnianiu wzajemnych relacji. Omawiając stan współpracy w obszarze handlu sekretarz stanu w MRiRW zwrócił uwagę, że zależy nam na poszerzeniu asortymentu eksportowanych do Turcji produktów rolno-spożywczych, w szczególności towarów pochodzenia zwierzęcego, oraz eliminacji barier w dostępie do rynku tureckiego dla produktów rolno-spożywczych z Polski. Wiceminister Akif Özkaldı również wyraził nadzieję na wzrost wzajemnych obrotów towarami rolno-spożywczymi. Wiceszef tureckiego resortu rolnictwa zaznaczył także, że po stronie tureckiej trwają obecnie prace nad kwestiami problematycznymi związanymi z dostępem do rynku dla żywności z Polski.

Polska odnotowuje ujemne saldo w wymianie handlowej artykułami rolno-spożywczymi z Turcją.
W 2020 r. Polska wyeksportowała do Turcji produkty rolno-spożywcze o wartości 124,5 mln euro, głównie: pszenicę 32,4 mln euro. Z Turcji w 2020 roku importowaliśmy towary rolno-spożywcze
o wartości 220 mln EUR (gł. owoce cytrusowe: 40,2 mln EUR, orzechy, tytoń).

Zdjęcia (7)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
26.05.2021 12:26 Iwona Chromiak
Pierwsza publikacja:
26.05.2021 12:17 Iwona Chromiak
{"register":{"columns":[]}}