W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Spotkanie ws. aktualnej sytuacji na rynku wieprzowiny

02.12.2020

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda spotkał się z przedstawicielami związków reprezentujących sektor przetwórstwa mięsa. Rozmowy dotyczyły bieżącej, trudnej sytuacji na rynku wieprzowiny oraz podjętych i planowanych działań mających na celu jej poprawę.

Spotkanie z producentami wieprzowiny

Minister poinformował o podejmowanych na forum Unii Europejskiej staraniach o pilne uruchomienie interwencji rynkowej w postaci dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny i przyznanie pomocy dla producentów świń.

Przedstawił również informację o realizowanych w ramach pomocy państwa instrumentach finansowego wsparcia producentów, a także działaniach podjętych w ostatnim czasie w ramach zwalczania afrykańskiego pomoru świń.

Minister Grzegorz Puda zwrócił się do przedstawicieli sektora mięsa o uwzględnienie w podejmowanych decyzjach biznesowych, w szczególności dotyczących zaopatrzenia w surowiec, długookresowych konsekwencji dla funkcjonowania i możliwości rozwoju krajowego rynku wieprzowiny.

Minister zapowiedział prowadzenie dalszych działań celem poprawy bieżącej sytuacji. Wyraził także gotowość włączenia w prace nad przyszłym Planem strategicznym WPR zgłoszonych propozycji, zmierzających do poprawy konkurencyjności krajowego sektora produkcji zwierzęcej.  

Zdjęcia (3)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
03.12.2020 08:54 Iwona Chromiak
Pierwsza publikacja:
03.12.2020 08:50 Iwona Chromiak
{"register":{"columns":[]}}