Powrót

Spotkanie z przedstawicielami sektora producentów trzody chlewnej

24.01.2025

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski oraz sekretarze stanu Jacek Czerniak oraz Michał Kołodziejczak spotkali się 24 stycznia z przedstawicielami sektora producentów trzody chlewnej oraz prezesem Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktorem Szmulewiczem, aby omówić bieżącą sytuację na rynku mięsa oraz rozmawiać na temat minimalizowania ryzyka wystąpienia pryszczycy w Polsce.

foto główne

Obecni na spotkaniu przedstawiciele producentów trzody chlewnej poruszyli kilka problemów związanych aktualną sytuacją na rynku wieprzowiny.

W szczególności wskazali na fakt wystąpienia pryszczycy na terytorium Niemiec i wynikającego z tego zagrożenia zarówno dla zdrowia zwierząt w Polsce, jak i dla polskiego rynku wieprzowiny. Zwrócili również uwagę na zwiększający się napływ żywych zwierząt oraz mięsa z terytorium Niemiec, które z uwagi na wystąpienie pryszczycy nie zostanie wyeksportowane do państw trzecich. Już teraz producenci świń doświadczają trudności w zbyciu świń do rzeźni na terenie Polski, co skutkuje koniecznością dłuższego utrzymywania zwierząt w gospodarstwach. Przedstawiciele producentów trzody chlewnej wskazali również na potrzebę zintensyfikowania monitoringu przemieszczania się zwierząt oraz rozważenie wprowadzenia zakazu przywozu mięsa z terytorium Niemiec.

Główny Lekarz Weterynarii Krzysztof Jażdżewski szczegółowo omówił sytuację epizootyczną w zakresie pryszczycy w Niemczech oraz warunki prawne w zakresie zapobiegania rozprzestrzenianiu się choroby po jej stwierdzeniu. Zaprzeczył, że państwa członkowskie UE zamykają swoje granice dla zwierząt i towarów z Niemiec w związku z wystąpieniem choroby, jednocześnie wskazał na ostrożne podejście podmiotów sektora produkcji świń i przeżuwaczy w niektórych państwach członkowskich do zakupu zwierząt i mięsa z Niemiec, do czasu wygaszenia ogniska pryszczycy.

Podjęte działania

Główny Lekarz Weterynarii poinformował  też o działaniach podjętych w celu zminimalizowania zawleczenia wirusa pryszczycy do Polski.  Uwzględniają one unijne regulacje dotyczące ochrony państw członkowskich przed chorobami zakaźnymi. Do tej pory wprowadzono:

  • wzmocnione kontrole przesyłek zwierząt z Niemiec wjeżdżających na terytorium Polski. Od momentu wystąpienia choroby miały miejsce tylko trzy transporty zwierząt żywych do gospodarstw w Polsce i zostały objęte szczególną kontrolą;
  • dezynfekcję pojazdów przewożących zwierzęta parzysto-kopytnena granicach z landem Brandenburgia, gdzie wystąpiło ognisko pryszczycy;
  • dodatkowe środki kontroli oraz postawiono w stan gotowości służby weterynaryjne na całym terytorium kraju,  w szczególności w zakładach i gospodarstwach, do których importowane są zwierzęta lub wołowina, wieprzowina czy baranina;
  • dodatkowe kanały komunikacji z branżą hodowlaną i mięsną informujące o zagrożeniu i metodach ochrony przed wirusem;
  • przegląd, uzupełnienie  i aktualizację procedury i narzędzi związanych z wczesnym wykrywaniem choroby.

Zdjęcia (5)

{"register":{"columns":[]}}