STOŁÓWKA STĄD! W województwie podlaskim rusza pilotażowy projekt systemowej poprawy jakości żywienia w stołówkach szkolnych
13.11.2025
400 uczniów z 20 podlaskich szkół podstawowych, a także ich nauczyciele, dyrektorzy i personel pracujący w szkolnych stołówkach z szansą na pierwszy polski pilotaż zmieniający nawyki żywieniowe młodych ludzi.
- Każdy z nas, niezależnie od wieku i miejsca zamieszkania ma wspomnienia ze szkolonej stołówki. Z moich czasów na pewno przebija się wspomnienie szpinaku, marchewki z groszkiem dołożonej do kotleta mielonego czy makaronu z twarogiem i cukrem… Dlatego z radością patrzę na pilotaż startujący w Podlaskiem, bo daje on szansę nie tylko zmiany skojarzeń ze szkolnym menu, ale jest krokiem w kierunku systemowej zmiany w żywieniu nas wszystkich. Zaczynamy od dzieci i edukacji w szkołach, ale za tym pójdzie również zmiana nawyków w domach i rodzinach. Tym samym do kampanii „kupuj świadomie” dołączamy kolejny element świadomego żywienia - powiedział dziś w Białymstoku minister rolnictwa Stefan Krajewski, uczestniczący w inauguracji projektu „Stołówka Stąd”.
Główne założenia projektu pilotażowego, realizowanego przez Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) w Białymstoku w partnerstwie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego, opierają się na czterech filarach:
- podniesieniu jakości żywienia i wprowadzenia do szkolnych jadłospisów większej liczby produktów świeżych, sezonowych oraz certyfikowanych (np. ekologicznych, regionalnych), co bezpośrednio przełoży się na zdrowie i samopoczucie uczniów
- wspieraniu lokalnej gospodarki oraz rozwijaniu systematycznej współpracy między szkołami i regionalnymi producentami rolnymi, co skróci łańcuch dostaw i zapewni najlepszą jakość produktów
- edukacji i budowaniu świadomości nt. zdrowego żywienia oraz nawyków żywieniowych wśród uczniów, nauczycieli i personelu stołówek szkolonych
- budowaniu nawyku nie-marnowania żywności, czego stymulatorami będą praktyczne rozwiązania i dobre praktyki gospodarowania żywnością (np. zasada zero waste).
- Gratuluję pomysłodawcom tego pilotażu! Okazuje się, że Oddział KOWR w Białymstoku ma dobre „czucie” aktualnych potrzeb i problemów, bo naukowcy mocno biją na alarm. Najnowsze wyniki monitorowania otyłości wśród dzieci pokazują, że w Europie nasze dzieci tyją najszybciej i niestety prognozy są jeszcze gorsze. Jeśli nie zaczniemy konkretnych działań i skutecznej profilaktyki, skala nadwagi i otyłości będzie u naszych najmłodszych wzrastać dwa razy szybciej niż wśród grup rówieśniczych w USA – mówił na spotkaniu w Białymstoku minister Krajewski.
Program pilotażowy „Stołówka Stąd” podzielony został na 5 etapów, w ramach których planowane jest uruchomienie dedykowanej podstrony na portalu www.kupujswiadomie.gov.pl, gdzie zostanie umieszczony elektroniczny formularz zgłoszeniowy dla szkół i producentów oraz przeprowadzenie szkoleń i warsztatów kulinarnych dla uczniów, nauczycieli, dyrektorów szkół i pracowników szkolnych stołówek. Nad całością czuwać mają konsultanci - praktycy (szefowie kuchni) i eksperci kulinarni, którzy opracują dla uczestników atrakcyjne rozwiązania z zastosowaniem zasady zero waste i techniki kreatywnego serwowania dań (plating).
Uczniowie szkół zakwalifikowanych do pilotażu będą uczestniczyć w zajęciach łączących edukację z praktyką przygotowywania prostych i zdrowych posiłków, a tym samym zyskiwać umiejętność dokonywania samodzielnych, świadomych wyborów żywieniowych.
Na stronie www.kupujswiadomie.gov.pl publikowane będą zdjęcia i materiały wideo, dokumentujące etapy realizacji pilotażu, a finalnym efektem projektu będzie stworzenie kompleksowego systemu wspierania lokalnej żywności w placówkach edukacyjnych na terenie całego kraju.