W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Święto polskiej żywności regionalnej w Poznaniu

25.09.2022

Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich rozpoczęło się dziś święto polskich, regionalnych smaków. W dzisiejszym uroczystym otwarciu targów „Smaki Regionów” wziął udział sekretarz stanu Ryszard Bartosik. Uczestniczył on także w rozstrzygnięciu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” oraz wręczył certyfikaty „Jakość Tradycja” – krajowego systemu jakości dla żywności tradycyjnej.

Główne

Sekretarz stanu zwiedził również stoiska, gdzie próbował lokalnych specjałów i rozmawiał z wystawcami. Na targach „Smaki Regionów” swoje lokalne produkty prezentują od wczoraj wystawcy ze wszystkich niemal regionów kraju.

Uznanie dla polskich rolników i producentów żywności

Dzisiejsze wydarzenie nie odbyłoby się, gdyby nie codzienna, ciężka praca naszych rolników i przetwórców – podkreślił w swoim przemówieniu podczas otwarcia targów wiceminister Bartosik.

Sekretarz stanu zauważył także, że dzięki targom „Smaki Regionów” jest promowana polska, dobra żywność lokalna oraz jest upowszechniane nasze dziedzictwo kulturowe.

Życzę, żeby te targi przyczyniły się do rozwoju waszych firm i gospodarstw – powiedział wiceminister Bartosik, zwracając się do wystawców.

Sekretarz stanu wskazał również na doskonałe wyniki eksportu polskich produktów rolno-spożywczych.

– Nasza polska żywność ma swoją markę. Nasi rolnicy i producenci to profesjonaliści, m.in. dlatego polska żywność jest tak dobra, być może nawet najlepsza na świecie – powiedział wiceszef resortu rolnictwa.

Wiceminister Bartosik podkreślił jednocześnie, że to niełatwy czas, gdy zmagamy się z wieloma kryzysami, dotykającymi również naszych rolników i przetwórców, którzy odczuwają m.in. wzrost kosztów produkcji żywności.

– Jako Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi staramy się zmniejszać wpływ tych niekorzystnych czynników na ich pracę – dodał sekretarz stanu.

Nagrody dla produktów i cechów rzemieślniczych

Uroczyste otwarcie targów było też okazją do wręczenia nagród i wyróżnień. Medale Targów „Smaki Regionów” otrzymali producenci zwycięskich wyrobów z poszczególnych województw.

Wśród nagrodzonych produktów znalazły się m.in. wędzonka miłomłyńska, miód spadziowy z Beskidu Wyspowego czy powidła agrestowe. Zostały także wręczone Złote Odznaki dla Rozwoju Rzemiosła przedstawicielom zwycięskich cechów rzemieślniczych.

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” nagrody i certyfikaty

Sekretarz stanu Ryszard Bartosik wziął także udział w uroczystym rozstrzygnięciu XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Jego organizatorem jest Polska Izba Produktu Lokalnego i Regionalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i Ośrodkami Doradztwa Rolniczego, a jednym z patronów – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

– Bardzo się cieszę, że mogę uczestniczyć w podsumowaniu konkursu, nagradzającego producentów polskich regionalnych produktów. Dziękuję uczestnikom oraz organizatorom za promowanie dziedzictwa kulinarnego i kulturowego polskiej wsi. To przejaw patriotyzmu. Dzięki wam naszą żywność doceniają konsumenci na całym świecie – powiedział wiceminister Ryszard Bartosik.

Sekretarz stanu podkreślił także rolę Kół Gospodyń Wiejskich. Wyraził zadowolenie i wdzięczność za ich, wzmożoną w ostatnich latach m.in. dzięki wsparciu państwa, działalność.

– To, co robicie, jest bezcenne. Jesteśmy wam bardzo wdzięczni za waszą aktywność w dziedzinie upowszechniania dziedzictwa kulinarnego i kulturalnego Polski – powiedział wiceminister, zwracając się do członkiń i członków KGW.

– Dziękuję wszystkim uczestnikom konkursu za waszą ciężką, codzienną pracę dla wspólnego dobra – powiedział sekretarz stanu na koniec swojego przemówienia, poprzedzającego wręczenie nagród laureatom.

Z rąk wiceministra Bartosika producenci otrzymali certyfikaty „Jakość Tradycja” – krajowego systemu jakości dla żywności tradycyjnej. Otrzymały je m.in. olej rzepakowy tłoczony na zimno czy rozmaite przetwory mleczne i wyroby mięsne.

Zostały dziś także wręczone nagrody:

  • Perły Kulinarne – za najlepsze dania (dla Kół Gospodyń Wiejskich) oraz za najlepsze produkty regionalne i tradycyjne (dla producentów regionalnej żywności) z poszczególnych województw;
  • Klucze do Polskiej Spiżarni – dla osób lub organizacji i instytucji szczególnie zasłużonych dla ochrony dziedzictwa kulinarnego i rozwoju rynku produktów regionalnych i tradycyjnych.

Specjałów nagrodzonych Perłami Kulinarnymi – wyrobów producentów i dań Kół Gospodyń Wiejskich (np. wędlin, pieczywa, najróżniejszych serów, zup, dań obiadowych, produktów rybnych, ogórków kiszonych, przetworów owocowych i warzywnych, przekąsek, miodów, słodyczy, ciast i lodów) – można było skosztować podczas degustacji.

Cele konkursu to promocja produktów i dań regionalnych, zachęcanie rolników i właścicieli firm do korzystania z polskiego dziedzictwa kulinarnego oraz przygotowanie ich do uczestniczenia w unijnych systemach jakości.

Zdjęcia (15)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
28.09.2022 09:29 Katarzyna Przybyszewska
Pierwsza publikacja:
25.09.2022 16:14 Katarzyna Przybyszewska
{"register":{"columns":[]}}