Szynka była polska - potwierdzają kontrolerzy IJHARS. Na polecenie Ministra Rolnictwa Stefana Krajewskiego sprawa oznakowania mięsa wyjaśniona
17.12.2025
Zgłoszenie konsumenta, szybka reakcja inspekcji i jednoznaczne ustalenia - działania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz IJHARS przyniosły efekt. Wiadomo już, że szynka oznaczona logo „Produkt Polski” wbrew etykiecie nie była hiszpańska a polska. Kontrole potwierdziły, że zakwestionowana szynka wieprzowa sprzedawana w jednym ze sklepów sieci Lidl została wyprodukowana z mięsa pochodzącego z Polski, a stwierdzona nieprawidłowość dotyczyła wyłącznie błędu na etapie etykietowania w zakładzie przetwórczym.
– Oznaczenie pochodzenia żywności musi być rzetelne i wiarygodne. Dlatego każdy sygnał od konsumentów traktujemy poważnie i każdorazowo sprawdzamy go w terenie – tak, aby chronić interes kupujących i uczciwych producentów – podkreśla minister rolnictwa i rozwoju wsi Stefan Krajewski.
Od ubiegłego tygodnia Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych prowadziła działania kontrolne w związku ze zgłoszeniem konsumenckim. Po potwierdzeniu, że w jednym ze sklepów sieci Lidl do sprzedaży trafiła szynka wieprzowa oznakowana sprzecznymi informacjami o pochodzeniu, IJHARS ustaliła producenta i niezwłocznie przeprowadziła kontrolę w zakładzie przetwórczym.
Analiza dokumentacji dotyczącej zakwestionowanej partii wykazała, że użyte do produkcji mięso pochodziło z Polski. Nieprawidłowość miała charakter formalny i była wynikiem błędu na linii produkcyjnej, który polega na zastosowaniu niewłaściwej etykiety.
– W zdecydowanej większości przypadków kontrole potwierdzają, że produkty oznaczane jako „Produkt polski” spełniają wymagania. Tam jednak, gdzie pojawiają się nieprawidłowości, reagujemy stanowczo i konsekwentnie, bo wiarygodność tego oznaczenia jest kluczowa dla konsumentów i producentów – zaznacza Dorota Bocheńska, Główny Inspektor IJHARS.
Jednocześnie IJHARS zakwalifikowała stwierdzoną nieprawidłowość jako zafałszowanie żywności w rozumieniu obowiązujących przepisów. Wobec producenta i sprzedającego wszczęte zostaną postępowania administracyjne, których celem będzie wymierzenie stosownych kar. Podawanie w oznakowaniu żywności niezgodnych z prawdą informacji o pochodzeniu stanowi naruszenie przepisów i podważa zaufanie konsumentów do rynku.
Inspekcja przypomina, że odpowiedzialność za prawidłowe oznakowanie żywności ponoszą wszystkie podmioty uczestniczące w łańcuchu dystrybucji – producenci, importerzy, dystrybutorzy oraz sprzedawcy. Urzędowa kontrola ma na celu nie tylko egzekwowanie przepisów, ale również wspieranie przedsiębiorców w prawidłowym stosowaniu obowiązujących regulacji i zapobieganiu błędom.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz IJHARS dziękują konsumentom za czujność i zgłaszanie wątpliwości. Współpraca instytucji kontrolnych, przedsiębiorców i klientów, ale też samych rolników jest kluczowa dla zapewnienia rzetelnego oznakowania produktów, wysokiej jakości żywności i uczciwych warunków funkcjonowania rynku rolno-spożywczego.