Powrót

Targi WorldFood Poland 2025

09.04.2025

O bezpieczeństwie żywnościowym i bezpieczeństwie żywności oraz o możliwościach rozwoju polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych mówił sekretarz stanu Stefan Krajewski podczas uroczystej inauguracji Targów WorldFood Poland. Drugiego dnia targów sekretarz stanu Jacek Czerniak, podczas jednego z paneli, rozmawiał na temat konkurencyjności polskiego łańcucha dostaw i pozycji polskiego rolnika w tym łańcuchu.

foro główne

Sekretarz stanu Stefan Krajewski podkreślił, że obecnie ok. 74 proc. polskiego eksportu trafia na rynek europejski. Jednocześnie rośnie zainteresowanie polskimi produktami w krajach trzecich.

– To są nowe możliwości, ale również nowe wyzwania, przed którymi stanie polska branża spożywcza. Aby w pełni te możliwości wykorzystać, konieczna jest współpraca rządu, samorządów, producentów i organizacji branżowych – podkreślił wiceminister Krajewski.

Sekretarz stanu przypomniał, że zadaniem resortu rolnictwa jest takie upraszczanie procedur i formalności, aby sektor rolno-spożywczy mógł swobodnie nawiązywać nowe relacje biznesowe.

Sekretarz stanu Jacek Czerniak, podczas drugiego dnia targów, dyskutował z uczestnikami panelu pn. Jak wzmocnić konkurencyjność polskiego łańcucha dostaw produkcji zwierzęcej i pozycję rolnika w łańcuchu dostaw w związku z raportowaniem ESG, o tym jak wspierać polski sektor produkcji zwierzęcej.

O wydarzeniu

Targi WorldFood Poland to trzy dni spotkań, debat i konferencji oraz największe w Polsce targi b2b poświęcone sektorowi spożywczemu. W czasie targów odbywają się spotkania przedstawicieli branży spożywczej, handlu hurtowego i detalicznego oraz sektora hotelarskiego i gastronomicznego. Udział w targach to również okazja do spotkań z potencjalnymi partnerami handlowymi i pozyskiwania kontaktów do nowych dostawców i odbiorców.

Zdjęcia (7)

{"register":{"columns":[]}}