W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Twaróg krzepicki

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-07-27 W kategorii Produkty mleczne w województwie śląskim

Wygląd:

Ser twarogowy o konsystencji jednolitej bez grudek, lekko luźny.

Kształt:

Uzależniony od sposobu formowania: krajanka, kostka, klinek.

Rozmiar:

Krajanka o masie około 600-800 g, klinek około 250-350 g, kostka 250 g.

Barwa:

Od białej do lekko kremowej.

Konsystencja:

Jednolita, zwarta, bez grudek, lekko luźna, dopuszcza się lekko ziarnistą.

Smak:

Czysty, łagodny, lekko kwaśny, posmak pasteryzacji.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Produkcja twarogów krzepickich na terenie województwa śląskiego rozpoczęła się w 1938 r. po wybudowaniu nowego zakładu mleczarskiego w Krzepicach. Na bazie wytwarzanego twarogu spożywczego tłustego produkowano twaróg suszony w kształcie klinek, który nosił nazwę „serek krzepicki”. „Prócz – extra wybornego masła krzepickiego – słynęła również z produkcji wysokiej jakości – krajanki tłustej i klinek, którymi to asortymentami podbiła rynek śląski” (Rękopis historii Spółdzielni Mleczarskiej w Krzepicach). W 1980 roku na Akademii Rolniczej w Krakowie powstała praca doktorska inż. Henryka Wydmucha dotycząca ww. produktu pod tytułem „Przydatność technologiczna mleka o dodatnim terenowym odczynie komórkowym do wyrobu krajanki i serków krzepickich”.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}