W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wiceminister Adam Nowak: bezpieczeństwo żywnościowe to filar odporności państwa

27.10.2025

Bezpieczeństwo żywnościowe, podobnie jak militarne czy energetyczne, stanowi jeden z kluczowych filarów stabilności państwa - podkreślił wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Adam Nowak podczas IV Kongresu „Dialog o Gospodarce”, organizowanego przez Federację Przedsiębiorców Polskich.

Debata plenarna „Bezpieczeństwo żywnościowe – wyzwania i szanse” w ramach IV Kongresu „Dialog o Gospodarce"

– Wsparcie rolników w ramach wspólnej polityki rolnej i krajowych programów to nie tylko inwestycja w gospodarkę, lecz także w bezpieczeństwo Polski. Rolnictwo to dziś sektor strategiczny, którego znaczenie wyraźnie wzrosło po pandemii i w czasie wojny za wschodnią granicą. Zapewnienie stabilności produkcji i dochodów rolników jest warunkiem bezpieczeństwa żywnościowego całego kraju – mówił wiceminister.

Polska skutecznie wykorzystuje środki wspólnej polityki rolnej

Podsekretarz Adam Nowak odniósł się do realizacji Planu Strategicznego WPR na lata 2023–2027, wskazując na efektywne wykorzystanie funduszy europejskich.

– W tej perspektywie mamy konkretne działania, które możemy uznać za sukces. Dzięki zaangażowaniu Polski obowiązkowy wymóg wyłączenia 4 proc. gruntów z produkcji został zniesiony – dziś jest to rozwiązanie dobrowolne i premiowane, a nie obowiązek rolnika – przypomniał.

Podkreślił, że zarówno płatności bezpośrednie, jak i wsparcie inwestycyjne w ramach drugiego filaru WPR są kluczowe dla modernizacji gospodarstw i przetwórstwa.

– Z tych środków korzystają nie tylko rolnicy, ale cały sektor rolno-spożywczy, który dzięki inwestycjom może się unowocześniać i zwiększać odporność na wahania rynkowe – dodał.

Handel międzynarodowy musi być uczciwy

Wiceminister odniósł się również do negocjowanej przez Unię Europejską umowy z krajami Ameryki Południowej (Mercosur).

– Od początku wskazywaliśmy na ryzyka dla europejskiego i polskiego rolnictwa. Nie możemy zgodzić się na sytuację, w której na rynek UE napływa żywność produkowana w warunkach niespełniających naszych wysokich standardów bezpieczeństwa, pracy i ochrony środowiska – zaznaczył.

Jak dodał, Polska konsekwentnie podtrzymuje negatywne stanowisko wobec umowy w obecnym kształcie.

– Jeśli porozumienie zostanie wdrożone, muszą powstać skuteczne mechanizmy ochronne – od kontroli importu po rekompensaty dla sektorów, które mogą ucierpieć na nierównych zasadach handlu – powiedział Adam Nowak.

Polska żywność – jakość i zaufanie konsumentów

– Nie możemy mówić, że Polska jest w pełni samowystarczalna żywnościowo, bo jesteśmy eksporterem i częścią wspólnego rynku. Ale mamy obszary, w których musimy odbudować potencjał, np. w zakresie pasz wysokobiałkowych – wyjaśnił wiceminister.

Zaznaczył, że siłą polskiego rolnictwa jest jakość i bezpieczeństwo produkcji.

– Polska żywność, niezależnie czy to mięso drobiowe, wołowina czy produkty mleczne, spełnia najwyższe standardy jakości i jest w pełni kontrolowalna na każdym etapie. To efekt wieloletnich inwestycji i wysiłku rolników. Musimy te atuty konsekwentnie promować – zarówno w kraju, jak i na rynkach zagranicznych – podkreślił.

Kongres o bezpieczeństwie i odporności gospodarki

IV edycja Kongresu „Dialog o Gospodarce” odbyła się pod hasłem „Bezpieczeństwo”. To ogólnopolskie forum łączące liderów biznesu, ekspertów, przedstawicieli administracji publicznej, nauki i opinii publicznej. W centrum tegorocznych debat znalazły się zagadnienia bezpieczeństwa żywnościowego, energetycznego i zdrowotnego, a także wyzwania stojące przed przedsiębiorcami, takie jak transformacja energetyczna, reforma unii celnej, cyfryzacja oraz zmiany na rynku pracy.

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}